REKLAMA
Anywhere logo

Wina z niezwykłej półki

2016-04-19
...

Jak mawiali starożytni, w winie prawda. Prawdą jest też, że odpowiedni dobór tego trunku to sztuka. Te najlepsze i unikatowe odkryjecie w gdańskiej restauracji Piwna 47 Food & Wine.

 

Niech nie zmyli Was nazwa. Piwna 47 to adres stylowego lokalu w Gdańsku, w którym nie tylko skosztujecie, ale i poznacie tajniki najlepszych win z całego świata. Nowa karta win, która wchodzi od kwietnia, zawiera sto pięćdziesiąt pozycji. Wizytówką kolekcji są wina kalifornijskie:

– To, z czego jesteśmy szczególnie dumni, to pięć win z unikatowej edycji World's End z Napa Valley. Wina, które otrzymują 96-100 punktów w skali Parkera, to najlepsze wina świata. Nasze dostały od 91 do 95 punktów. – mówi Przemysław Bogdański, sommelier Piwnej 47.

piwna_47World's End to wspaniałe wina kontemplacyjne, idealne do odkrywania jak smak i bukiet powoli ewoluuje. Warto je zestawić z wykwintnymi potrawami Piwnej 47, np. z żeberkami karmelizowanymi, rostbefem argentyńskim, piersią z perliczki, stekiem wołowym, a szczególnie – polędwicą z jelenia przygotowywaną metodą sous vide.

Z win francuskich Piwna 47 posiada Chateau Pavillon Rouge 2005 oraz 2009, drugie wino słynnego Chateau Margaux. Idealny wstęp do najlepszych win jakie powstają. A może coś z Nowego Świata? Tu warta uwagi jest nowozelandzka propozycja z winnicy Dog Point – Sauvignon Blanc Section 94 z rocznika 2012, wyróżniający się poza aromatami owoców tropikalnych, nabiałowo beczkowych również  niezwykłą nutą nafty.

Gości Piwnej 47 z pewnością zainteresują też unikatowe, gruzińskie wina amforowe.

– Ich wyjątkowość polega na tym, że kilkumiesięczna maceracja, fermentacja i dojrzewanie całych gron odbywa się w wielkich, ręcznie wyrabianych amforach całkowicie umieszczonych w ziemi.– mówi Przemysław Bogdański.

Porto, tokaj, sauternes i wina lodowe to wina słodkie z karty Piwnej 47. Te ostatnie powstają późną jesienią i zimą, są zbierane pod osłoną nocy, gdy woda w gronach jest zamrożona. Fermentują bardzo długo, dzięki czemu zyskują wyjątkowe nuty owoców, Idealny kompan do tworzonych codziennie na miejscu deserów. Dla wybrednych wina z Turcji, Słowacji, Węgier, Bułgarii, Libanu oraz ciekawostka z Armenii – wino z owoców granatu.

Jeśli interesuje Was zgłębianie wiedzy o winach, zajrzyjcie do Piwnej 47 na panel degustacyjny dla początkujących, gdzie zdobędziecie pierwsze szlify konesera.

 

fot.: Tomasz Sagan

REKLAMA
REKLAMA