REKLAMA
Anywhere logo

Piwo do kolacji

2016-05-19
...

Łączenie trunków z posiłkami do tej pory zarezerwowane było dla win. Na coraz większe uznanie koneserów zasługują jednak także piwa regionalne. W połowie kwietnia w restauracji Gdański Bowke pojawią się nowe rodzaje piw. Zobaczcie, jak skomponują się z daniami z wiosenno-letniej karty.

 

Restauracja Gdański Bowke od zawsze stawia na oryginalność i lokalność. Dotyczy to nie tylko serwowanej kuchni, która regionalne przepisy łączy z nutką autorskiej inwencji, ale też unikatowych produktów dostępnych w lokalu. Jednym z takich produktów jest znane od lat piwo marki Gdański Bowke. Do tej pory klienci znali jego jeden rodzaj – jęczmienne butelkowane. bowk_kgdanskW połowie kwietnia restauracja poszerzy swoją ofertę do trzech rodzajów tego napoju. Będzie to klasyczne trio – jasne, ciemne i pszeniczne. Każde z nich komponować się będzie z tradycyjnymi daniami Szefa Kuchni Marcina Faliszka.

Do piwa jasnego najbardziej pasuje wieprzowina. Polecamy dwa flagowe dania, które idealnie współgrają ze złocistym napojem. Pierwsze to golonka pieczona, podlana piwem, na puree ziemniaczanym z kapustą i gotowanej wędzonce. Potrawa ta należy do tradycji polskiej kuchni, występuje również w odmianach regionów naszej okolicy – Kaszub i Kociewia. Wersja z kapustą typowa jest właśnie dla Kociewia. Drugim daniem jest jedno z głównych punktów w wiosenno-letniej karcie Gdańskiego Bowke. To „Specjał Żeglarzy”, czyli chrupiące żeberka pieczone, serwowane ze złocistymi kopytkami i słodko-kwaśną kapustą zasmażaną na wędzonce. 

Delikatność piwa pszenicznego świetnie sprawdzi się w połączeniu z daniami z ryb, których w Gdańskim Bowke jest pod dostatkiem. Piwo ciemne natomiast będzie współgrało z deserami. Możliwości połączeń piwa z jedzeniem jest naprawdę wiele. Przy wyborze doradzi wyśmienity i zawsze uśmiechnięty personel Gdańskiego Bowke.

 

Gdański Bowke

Długie Pobrzeże 11

80-888 Gdańsk

tel. +48 58 380 11 11

info@gdanskibowke.com

fot.: Tomasz Sagan

REKLAMA
REKLAMA