REKLAMA
Anywhere logo

Kuchnia kaszubska w wersji light

2016-06-09
...
Czy można połączyć tradycyjną polską kuchnię z najnowszymi trendami zdrowego żywienia? Okazuje się, że tak. W restauracji Hotelu Bryza Resort & SPA w Juracie regionalną kuchnię Pomorza można skosztować w lekkiej odsłonie.

 

Za jakość żywności w tym jednym z najbardziej renomowanych ośrodków wypoczynkowych nad polskim morzem odpowiada Szef Kuchni Bartosz Budnik, jeden z założycieli ruchu Slow Food Polska. Jako rodowity Kaszub jest przywiązany do tradycji kulinarnej swojego regionu. Rodzinne sekrety przetwarza w pełnej pomysłów głowie, czego efekty możemy podziwiać i smakować. Podstawą filozofii kuchni Bryzy są świeże, sezonowe produkty od lokalnych dostawców. Szef Kuchni jest wielkim miłośnikiem ryb zatokowych, naturalnie wędzonych, czy też świeżych miodów z pasieki i olejów z pierwszego tłoczenia. Z takich właśnie drobiazgów składa się prawdziwie zdrowa kuchnia.

Popisową potrawą Bartosza Budnika jest kawior ze ślimaka. Inny, ukochany przez Gości delikates, to polędwica z łososia bałtyckiego kandyzowana na miodzie lipowym i soli himalajskiej. W kuchni Hotelu Bryza Resort & SPA znajdziemy bowiem również międzynarodowe motywy, często spotykane w klasycznej kuchni europejskiej. Jednak tym, co najważniejsze w kuchni Bartosza Budnika, są produkty, które od wieków goszczą na naszych stołach. To racjonalne żywienie, gdzie wszystko, podane z umiarem, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Oczywiście goście ze specjalnymi preferencjami żywieniowymi, jak na przykład chorzy na celiakię, znajdą dla siebie specjalne dania, odpowiednio oznaczone w karcie.

A między posiłkami warto pożywić się orzeźwiającym, świeżo wyciskanym sokiem. Szeroki wybór można znaleźć w urokliwej kawiarni hotelu z widokiem na morze.

 

źródło fot.: mat. prasowe

Galeria zdjęć


REKLAMA
REKLAMA