REKLAMA
Anywhere logo

Szampan z owocami morza

2016-06-15
...
Wiosną nie potrzebujemy specjalnych okazji do świętowania – zachęca nas do tego sama aura. Będąc w Gdańsku, na kolację wybierzcie lekkie owoce morza i orzeźwiającego, szlachetnego szampana. Po najlepsze doznania warto udać się do Piwnej 47 Food & Wine.

 

Szampan uznawany jest za najbardziej ekskluzywny alkohol świata. To dlatego, że aby wytworzyć jedną butelkę, tylko i wyłącznie w jedynym regionie na świecie, francuskiej Szampanii, potrzeba co najmniej trzech lat drobiazgowej pracy. Gotowy produkt ma charakterystyczny, kwaskowaty smak i powinien być przejrzysty – do tego stopnia, że unosząc kieliszek w stronę światła, widzimy, jak w płynie odbijają się refleksy. Musi mieć też śnieżnobiałą, delikatną pianę i drobniutkie bąbelki. 

W Piwnej 47 znajdziecie cztery style kultowych szampanów Besserat de Bellefon. Pierwszy, to klasyczny biały, wytrawny z odmian chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Drugi, „Blanc de Blancs”, czyli biały z białych, wytwarzany w stu procentach ze szczepu chardonnay. Kolejny, różowy, jest wyjątkowy, ponieważ Szampania jest jedynym miejscem w Europie, gdzie wino różowe można uzyskać poprzez kupażowanie wina czerwonego z białym. Wreszcie mamy ten pochodzący z najlepszych roczników. – Takie roczniki zdarzają się dwa-trzy na dekadę – tłumaczy Przemysław Bogdański, sommelier Piwnej 47 Food & Wine. – My oferujemy urzekający rocznik 2002 – dodaje.

Możliwości stworzenia idealnej kompozycji szampana z jedzeniem jest wiele. Ogólna zasada, jaką się kierujemy, to dopasowanie smakowe. Do bardziej kwasowych szampanów wybieramy cięższe dania, zaś do słodszych – słodkie. Oprócz ostryg i innych owoców morza, w Piwnej 47 Food & Wine możecie spotkać się z zaskakującymi propozycjami. Do szampana świetnie pasować będzie bowiem... tatar ze śledzia lub łososia. Można też wybrać grillowane ryby albo nieco tłustszy stek z tuńczyka. Delikatne penne w sosie śmietanowym również zda egzamin. Poza tym mamy do wyboru niezliczone kombinacje świeżych sałat i owoców, jak na przykład truskawki. Pamiętajmy jednak, by były one lekko kwaśne.

Najlepszego połączenia można szukać na własną rękę lub z pomocą wyspecjalizowanego kelnera. Jedno jest pewne, taka kolacja to przyjemność, na którą warto sobie pozwolić. W końcu żyje się tylko raz.

 

Piwna 47 Food & Wine

ul.Piwna 47

www.piwna47.pl

info@piwna47.pl

 

fot.: Tomasz Sagan

REKLAMA
REKLAMA