REKLAMA
Anywhere logo

Grzegorz Labuda najlepszym Szefem Kuchni Tradycyjnej Polski Północnej!

2016-10-03
...

 

Smakosze z Północy już wiedzą, gdzie udać się, by skosztować najlepszej kuchni tradycyjnej. Szef kuchni gdańskiej restauracji Szafarnia 10 został uhonorowany przez prestiżowy przewodnik Gault & Millau w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej.

 

12 września 2016 roku w eleganckich i minimalistycznych wnętrzach restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku odbyła się gala nagród Gault & Millau Polska. Goście, około stu szefów kuchni i managerów najlepszych restauracji z całej Polski Północnej (region obejmuje: Pomorze, Pomorze Zachodnie, Warmię i Mazury, Suwalszczyznę, Podlasie i Kujawy) razem z przedstawicielami prasy spotkali się, by świętować rozdanie nagród słynnego Żółtego Przewodnika. Labuda1Gault & Millau to coraz bardziej rozpoznawalna marka w Polsce, na świecie zaś już od dawna, obok Michellin, jest najbardziej prestiżowym przewodnikiem po restauracjach i hotelach.

Przyznano wyróżnienia w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. W pierwszej kategorii zatriumfował gospodarz gali, Grzegorz Labuda. W kolejnych kategoriach wyróżniono: Kobieta Szef – Iwona Niemczewska, Z Drugiej Strony Lustra (Szczecin), Młody Talent – Krzysztof Bielawski, Szeroka 9 (Toruń), Szef Jutra – Mariusz Siwak, Park Hotel (Szczecin) i Szef Roku – Sebastian Krauzowicz, Sfera by Krauzowicz (Toruń).

Grzegorz Labuda z Szafarni 10 to postać znana w świecie kulinariów. Swoją karierę rozpoczynał na rodzinnym Pomorzu, w Zamku Jan III Sobieski w Rzucewie nad Zatoką Pucką. Stamtąd trafił do sopockich restauracji Villa Sedan oraz Hotelu Nadmorskiego. Kolejne lata spędził w Wielkopolsce, pracując jako Executive Chef w Boutique Hotel Blow Up Hall 50 50 w Poznaniu. Po kolejnym epizodzie na Mazurach, wrócił do stolicy Pomorza, Gdańska. W swojej karierze miał okazję gotować dla prezydenta Stanów Zjednoczonych Georgea W. Busha, premierów krajów Unii Europejskiej w trakcie trwania polskiej prezydencji, a także dla finalistek Miss World.

Po otrzymaniu wyróżnienia Grzegorz Labuda na żywo, na oczach zgromadzonych gości, wykonał swoją potrawę popisową. Były to kacze języki i kaszanka z białą kaszą gryczaną, puree z jabłek, serca drobiowe oraz sos z kaczki. Szef Szafarni 10 nie od dziś jest zwolennikiem i wybitnym ekspertem w dziedzinie wyśmienitych, a w Polsce nadal mało docenianych podrobów. Zaprezentowane 12 września danie prawdopodobnie trafi do nowej, jesienno-zimowej karty Szafarni 10. Oprócz tego można spodziewać się szerokiej gamy dań rybnych i pysznych niespodzianek, jak specjalne menu degustacyjne. Co tydzień podczas weekendów Szef Kuchni dołącza do karty dodatkowe dania kuchni pomorskiej, zaś w piątki będzie można skosztować jagnięciny. Wszystko to z czwartkowymi i piątkowymi koncertami muzyki na żywo.

Wrześniowa gala odbyła się w ramach cyklu Gault & Millau Tour, podczas którego w każdym sezonie przyznaje się wyróżnienia. Spośród nagrodzonych wyłania się następnie ścisłą elitę Szefów Kuchni na ogólnopolskiej Gali Premierowej trzeciej edycji Żółtego Przewodnika w Polsce, która odbędzie się w Warszawie. Wrześniowe wydarzenie w Szafarni 10 należało do ostatnich tego typu spotkań na szczeblu regionalnym w tym roku.

 

fot.: Hanna Jakóbczyk

Galeria zdjęć


REKLAMA
REKLAMA