REKLAMA
Anywhere logo

Jesienne skarby Piwnej 47 Food & Wine Bar

2016-11-19
...
U podnóża Bazyliki Mariackiej w Gdańsku, w samym centrum historycznym miasta, mieści się Piwna 47 Food & Wine Bar. O tym, dlaczego warto się tam zatrzymać na jesienną kolację, nie trzeba specjalnie przekonywać. Jesienna karta mówi sama za siebie.

Tak jak powinniśmy zmieniać elementy naszej diety zgodnie z porami roku, tak zmienia się karta w Piwnej 47 Food & Wine Bar. Nadeszła pora roku, w której jedzenie nie tylko ma nas rozpieszczać, ale także rozgrzewać od wewnątrz. To równie, a może bardziej ważne niż staranne opatulenie się ciepłym ubraniem. Jednocześnie jesień szczodrze obdarowuje nas darami lasów, które są szeroko wykorzystywane w kuchni Pomorza i Kaszub. Fani mięs wiedzą, że jesień to przede wszystkim sezon na dziczyznę. W restauracji Piwnej 47 Food & Wine Bar szef kuchni Marcin Faliszek zaprasza na oryginalne dania z wykorzystaniem sezonowych, lokalnych specjałów. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę w tych zimnych miesiącach? Oto boczek z dzika z wędzonymi ziemniakami, selerem i kapustą.

Miłośnicy ryb, dla Was Piwna 47 Food & Wine Bar też przygotowała coś specjalnego. Spróbujcie halibuta z kaszą gryczaną, burakiem i groszkiem. Kasze to pełen witamin sycący produkt, który także działa rozgrzewająco. Warto też wspomnieć o świetnie smakującej szczególnie jesienią wołowinie. A jeśli wołowina w Piwnej, to delikatna polędwica wołowa, podawana w towarzystwie jesiennych warzyw, grzybów i kasztanów.

Po skosztowaniu dań autorskiej kuchni Marcina Faliszka można już tylko cieszyć się pięknym, jesiennym Gdańskiem.

REKLAMA
REKLAMA