REKLAMA
Anywhere logo

Żółty obiekt pożądania - Gala Gault&Millau za Nami

2016-11-28
...

Najważniejsze wydarzenie w świecie polskiej gastronomii już za Nami. Premiera III edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 roku była spektakularnym wydarzeniem!

W pięknie odrestaurowanych przestrzeniach EC 1 – Miasto Kultury w Łodzi zasiadło prawie 600 gości. Wybór miasta, w którym odbyła się Gala nie był przypadkowy. Gault&Millau Polska, sukcesywnie realizując swoją misję, wspiera rozwój kultury kulinarnej w całym kraju. Łódź jest jednym z miast, które prężnie się w tej dziedzinie rozwijają.

Wydarzenie składało się z trzech części. Pierwsza - networkingowa - zgromadziła około 350 najlepszych szefów kuchni w Polsce. Już po przekroczeniu progów EC1 czekała na nich, zapowiadana już wcześniej przez organizatorów, niespodzianka. Wszyscy dostali specjalnie zaprojektowane, szyte na miarę bluzy kucharskie. Przewodnik, tworząc platformę kontaktu najlepszych szefów kuchni z biznesem, jak co roku zaprosił do współpracy kilkunastu partnerów – firmy, które oferują najwyższej jakości produkty i rozwiązania. Szefowie kuchni mieli okazję spróbować m.in. doskonałych alkoholi, świetnego polskiego kawioru, belgijskiej czekolady, aromatycznej kawy czy łososia od najlepszego światowego producenta. Oko cieszyły ekskluzywne samochody, doskonałe urządzenia agd, sprzęty dedykowane kucharzom i piękna zastawa.

Galę, prowadził, doskonale zgrany duet Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska i Marcin Prokop, gwiazdy ekranów i scen.

gault_mino_1

Rozpoczęto od niezwykle eleganckiego „zaserwowania” III edycji przewodnika Gault&Millau Polska - żółtego obiektu pożądania. Ten moment poza szefami kuchni śledzili także zaproszeni goście : przedstawiciele światowego zarządu Gault&Millau, Ambasador Francji Pan Pierre Lévy, Prezydent Łodzi Hanna Zdanowska, zarządy najważniejszych partnerów biznesowych, liderzy opinii wśród dziennikarzy kulinarnych i life stylowych.

Najbardziej oczekiwany tytuł kulinarny roku, w kolejnej polskiej odsłonie prezentuje 460 restauracji, 120 miejsc noclegowych i ponad 160 produktów lokalnych i miejsc w których można je kupić. Tegoroczna edycja jest również dwujęzyczna, polsko – angielska.

„Nasza gastronomia rozwija się w nadzwyczajnym tempie. Pasja, zaangażowanie i tytaniczna praca szefów kuchni, producentów lokalnych produktów pozwalają stale i odczuwalnie podnosić poziom polskich kulinariów. Jest to dla nas wszystkich powód do dumy i radości - mówiła podczas Gali Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Justyna Adamczyk

Na Gali obecny był także prezes światowy Gault&Millau Côme de Chérisey, który serdecznie pogratulował polskim szefom niespotykanego na świecie tempa rozwoju i jakości ich pracy. Pan prezes, z największą dumą poinformował także, że Justyna Adamczyk, spirtus movens i Redaktor Naczelna Przewodnika została Wice-prezesem światowego Zarządu Gault&Millau. Będzie odpowiedzialna za rozwój międzynarodowy marki.

Po uroczystej premierze książki przyszedł czas na wręczenie nagród mistrzom kulinariów. Nagrody, już po raz trzeci, przyznano w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Konkurencja, w każdej z kategorii była bardzo mocna.

gault_mino_2

gaaGalę zakończono wystawną, 6-cio daniową kolacją przygotowywaną przez szefów wybranych spośród nominowanych do tegorocznych nagród. Do każdego z dań dobrano najlepszy alkohol. Partnerzy tegorocznej Gali (Makro, Antonius Caviar, Callebaut, Marine Harvest, Nespresso) zapewnili doskonałej jakości produkty. Za pairingi odpowiadały trzy marki – Makro- proponujące francuskie wina; Moët Hennessy serwujący drinki na wódce Belvedere i whisky Glenmorangie; Grimbergen z piwem Blanche. Do dań serwowano doskonałe wody - Acqua Panna i San Pellegrino. To bezapelacyjnie była najlepsza kolacja roku!

Wyjątkowe były nie tylko poszczególne dania ale również sposób ich serwowania. Każdy z gotujących szefów kuchni, wyjeżdżał spod ziemi, na specjalnej platformie i na oczach gości wydawał kilkadziesiąt pierwszych talerzy.

Kolację, symbolicznie rozpoczęli i zakończyli gospodarze miasta. Amuse bouche przygotowywał Mirosław Jabłoński (nominowany w kategorii Szef Jutra). Inspiracją do dania była bardzo charakterystyczna dla miasta kuchnia czterech kultur. Mieliśmy okazję spróbować m.in. gryczanych blinów z kawiorem, czy polędwiczek wieprzowych z suszoną, kiszoną kapustą. Do dania podano białe wino z Francji dobrane przez sommeliera Makro.

Zimną przystawkę stworzył Janusz Fic (nominowany w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej). Królik, groszek, kawior i maca tworzyły bardzo spójną smakowo całość. Podano je z delikatnym piwem Blanche.

Kreatorką ciepłej przystawki była Kobieta Szef 2017 Katarzyna Daniłowicz. Podała jajo na miękko z wege kaszanką i żółtym burakiem. Do dania serwowano francuskiego muskadeta z piwniczki Makro.

Główne danie rybne skomponował Ernest Jagodziński – Szef Jutra 2017. Halibut, mleko kokosowe w połączeniu z mango i chilli stworzyły charakterystyczny dla jego stylu smak Azji. Uzupełnieniem do dania był drink na wódce Belvedere.

Jagnięcina wraz z quinoą, papryką i estragonem składały się na mięsne danie głównego, którego autorem był Martin Gimenez Castro (nominowany w kategorii Szef Roku 2017). Danie miało mocne, dymne smaki. Pairingiem było wyśmienite czerwone wino dobrane przez Makro.

gault

Za ostatnim z dań, deserem, stał łódzki szef, ambasador czekolad Callebaut, Maciej Rosiński (nominowany do nagrody Szef Jutra 2017). Podał gościom ciekawe połączenie czekolady, yuzu i śliwki zakończone aksamitnym mascarpone. Do dania podano whisky oraz aromatyczną kawę o drzewno-korzennych nutach.

Kolacje zwieńczyły ręcznie robione petit four z najlepszych na świecie belgijskich czekolad. Ich smaki uzupełniały wytrawne drinki na bazie kawy, skomponowane przez Nespresso i Moet Hennessy.

Ostatnim, choć nie ujętym w menu daniem były Żółte Przewodniki Gault&Millau. W tym roku poza książką, goście dostali projektowane na wydarzenie żółte materiałowe torby.

Niespotykana energia z jaką działa zespół przewodnika, najlepsi partnerzy biznesowi i świetnie gotutujący szefowie kuchni – okazały się już trzeci rok z rzędu przepisem na spektakularny sukces jakim była Gala Żółtego Przewodnika.

Galeria zdjęć


REKLAMA