REKLAMA
Anywhere logo

CULINARY ARTISTS 2016

2016-12-09
...
Choć na co dzień konkurują ze sobą o wasze podniebienia prowadząc kuchnie w najlepszych trójmiejskich restauracjach, każdej zimy już od czterech lat na łamach naszego magazynu wspólnie, ramię w ramię, proponują niebanalne wariacje na temat świątecznym potraw. Po raz kolejny zatem przedstawiamy najlepszych trójmiejskich artystów noża i widelca i ich świąteczne kreacje. Smacznych świąt!

Piwna 47

Szef kuchni: Marcin Faliszek

Sandacz z jadalnymi kasztanami i karmelizowaną pietruszką, emulsją z buraka i palonym porem.
Piwna 47, Gdańsk
tel. 58 380 88 80

piwna-s3_1

Bocian Morski

Szef kuchni: Filip Miotke
Pstrąg z blanszowany szpinakiem, ziemniakiem truflowym, marchwią duszoną w maśle i orzechem nerkowca.
ul. Generała Kazimierza Pułaskiego 19, Sopot
tel. 58 354 40 40

Bocian-Morski--(5)-orginał

Hashi Sushi

Szef kuchni: Piotr Falczyński
Smażony kulbin z purée z edamame, tamaryndowym majonezem, kompresowanym ogórkiem i pianką tamaryndowo-kolendrową. 
Dworcowa 7, Sopot
tel. 58 340 37 37

hashi_shushi_1

Baryłka

Szef kuchni: Kamil Baran

Sałatka śledziowa z ziemniakami, ogórkiem konserwowym, tartymi buraczkami, jajkiem na twardo i parmezanem.

Długie Pobrzeże 24, Gdańsk

tel. 58 301 49 38

baryla

Magiel, hotel Almond

Szef kuchni: Przemysław Langowski

Ikra z wędzonego karpia na piasku z pumpernikla z popcornem z kaszy pęczak i knedlem z pieczonej kiszonej kapusty w sosie maślanym beurre blanc.

Toruńska 12, Gdańsk

tel. 58 351 90 52

magiel

Morska

Szef kuchni: Adam Głowiński

Matjas holenderski z orzechami pekan, musem z buraków i żurawiny, crème fraîche i boczniakiem ostrygowym.

Morska 9, Sopot

tel. 58 351 35 55

morska

Amber Side

Szef kuchni: Kamil Hildebrandt

Makrela z sosem pomarańczowo-szafranowym z pierożkami nadziewanymi czarną soczewicą i borowikami.

Żaglowa 11, Gdańsk

tel. 58 351 48 96

amber_side

Gdański Bowke

Szef kuchni: Marcin Faliszek

Karp podany na soczewicy z karmelizowanym burakiem w sosie czekoladowo-orzechowym.

Długie Pobrzeże 11, Gdańsk

tel. 58 380 11 11

gdanski_bowke

Grand Hotel 

Szef kuchni: Tomasz Koprowski

Comber z sarny z pieczoną skorzonerą, pszenicą, dynią kaszubską i sosem rozmarynowym ze smardzami.

Powstańców Warszawy 12/14 Sopot

tel. 58 520 60 00

grand_hotel

Cafe Cyganeria

Szef kuchni: Igor Plis

Pierogi z kaszanką, smażonym foie gras i chutneyem jabłkowym.

ul. 3 Maja 27,

Gdynia tel. 58 620 77 22

cyganeria

Kozi Gród

Szef kuchni: Bartosz Rozbiegała

Polędwica z dorsza z burakiem, zielonym groszkiem i pianą z czerwonego barszczu, krokietem z dorsza i liśćmi krwawnika.

Leśników 3, Pomlewo

tel. 58 692 07 80

kozi_grod1

Vinegre

Szef kuchni: Przemysław Hinc

Smażony ser gruyere z borowikiem, żółtym burakiem, paloną gruszką i vinegret z buraczków.

Zawiszy Czarnego 1B, Gdynia

tel. 798 080 798

vinegre

Zafishowani

Szef kuchni: Daniel Chrzanowski

Smażony filet z halibuta ułożony na czarnej soczewicy z jarmużem, podany z musem dyniowym i pastą chrzanową.

Tokarska 6, Gdańsk

tel. 661 511 811

zafishowani

 

White Marlin

Szef kuchnia: Łukasz Domagalski

Halibut z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i sosem z pieczonych warzyw. 

al. Wojska Polskiego 1,

Sopot tel. 58 585 86 86

white_marlin1

 

Pescatore Mera Spa Hotel

Szef kuchni: Vittorio Di Sora

Dorsz gotowany na parze z sezonowymi warzywami i sosem z buraka, szpinaku i białego wina. 

ul. Bitwy pod Płowcami 59,

Sopot tel. 58 766 60 00

mera

 

Restauracja Mercato

Szef kuchni: Paweł Stawicki

Śledź marynowany na słodko-kwaśno ze słonecznikiem bulwiastym, cebulą i jabłkiem. 

ul. Targ Rybny 1,

Gdańsk tel. 58 778 74 42

mercato_1

 

Galeria zdjęć


REKLAMA
REKLAMA