REKLAMA
Anywhere logo

Na rozgrzewkę - Piwna 47 Food & Wine Bar

2017-01-09
...
Spacerując świątecznie przystrojonymi uliczkami Głównego Miasta w Gdańsku nie sposób nie wpaść do jednej z przytulnych knajpek, by się ogrzać. W Piwnej 47 Food & Wine Bar skosztujecie nie tylko aromatycznych, rozgrzewających napojów. Zjecie tu pyszną kolację.

Jeśli mówimy o rozgrzewających daniach, myślimy o pożywnym czerwonym mięsie. Marcin Faliszek, szef kuchni restauracji Piwna 47 Food & Wine Bar, zaprasza na polędwicę wołową marynowaną w czerwonym winie, czosnku i rozmarynie, ze smażonymi boczniakami, chrupiącym kalafiorem i karmelizowaną marchwią. Wszystko to w towarzystwie wyrazistego sosu pieprzowego z nutą czekolady.

Zimową alternatywą dla wołowiny może być dziczyzna. W Piwnej 47 Food & Wine Bar skosztujecie niesamowitych kompozycji z jej udziałem. Specjalnością jest boczek z dzika z wędzonymi ziemniakami w sosie z octu winnego i miodu.

W Piwnej 47 Food & Wine Bar serwowane dania przygotowywane są z pieczołowitością już na etapie selekcji produktów. Restauracja korzysta z mięsa od zaprzyjaźnionych myśliwych, a warzywa i owoce są zawsze dobierane według zasady sezonowości. Dlatego w karcie jesienno-zimowej dominują warzywa bulwiaste i korzeniowe, jak dynia, ziemniak czy topinambur.

Jak sama nazwa wskazuje, Piwna 47 Food & Wine Bar to też wyśmienite wina. Potwierdzają to przyznane niedawno wyróżnienia – Award of Excellence magazynu „Wine Spectator” oraz w konkursie Grand Prix 2016 magazynu „Wino”.

 

Zdjęcia: Tomasz Sagan

REKLAMA
REKLAMA