REKLAMA
Anywhere logo

Zimowe specjały Gdańskiego Bowke

2017-02-25
...
Zima nie opuści nas jeszcze przez jakiś czas. Zamiast więc tęsknić za wiosną, cieszmy się obecną porą roku. W restauracji Gdański Bowke pyszne dania, przygotowywane na bazie regionalnych składników, znajdziemy nie tylko w szczycie sezonu turystycznego.

bowke_2

Gdański Bowke to dobrze znana marka na kulinarnej mapie Trójmiasta. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko lokalizacji, choć ta jest imponująca – restauracja mieści się na ulicy Długie Pobrzeże nad Motławą, tuż przy Żurawiu, jednej z ikon Gdańska. 

Gdański Bowke to tradycja i legenda. Swoją nazwę zawdzięcza postaci ulicznego awanturnika, Bowke, który był jedną z wizytówek portowego Gdańska. Dziś Bowke to kulinaria – świetna kuchnia, oparta na lokalnych produktach, zawsze świeżych i aktualnych w danym sezonie. Mięsa i ryby pozyskuje się tu z kaszubskich hodowli, zaś dziczyznę – od zaprzyjaźnionych myśliwych. Przekłada się to na jakość i smak. Ale to nie wszystko. Na idealną kolację składa się przecież jeszcze kunszt szefa kuchni. W Gdańskim Bowke tworzy Marcin Faliszek, który tradycyjne receptury przeplata z nowoczesną kuchnią. Na talerzu nie zabraknie więc i fantazji, i porcji zdrowia.

Na co zatem warto wybrać się tu w ostatnich miesiącach zimy? Na przykład na wyśmienitą polską gęsinę. Szef kuchni poleca pierś z gęsi przygotowaną metodą sous vide z wędzonymi ziemniakami, w towarzystwie sosu czekoladowo-porzeczkowego, z burakiem w dwóch odsłonach – karmelizowanej i w formie emulsji. Palce lizać!

REKLAMA
REKLAMA