REKLAMA
Anywhere logo

Kulinarne święto wiosny w Gdańskim Bowke

2017-04-25
...
Za oknem budzi się życie – koniec zimy oznacza, że wchodzimy w najpiękniejszy okres w roku. W wiosennym menu restauracji Gdański Bowke czekają na nas nowe propozycje, które zainteresują każdego, kto ceni regionalną kuchnię opartą na najwyższej jakości lokalnych produktach.

Wytrawni koneserzy cenią w Gdańskim Bowke przede wszystkim wyraźne zakorzenienie w pomorskich tradycjach kulinarnych. Klimat ulokowanej nad Motławą restauracji pozwala cofnąć się w czasie o kilkaset lat, do czasów, gdy Gdańsk znany był jako miejsce ważnych spotkań i bizantyjskich wręcz biesiad. O tutejszych trunkach i specjałach kulinarnych mówiło się wówczas z rozmarzeniem w całej hanzeatyckiej Europie.

Także wiosną 2017 roku możemy poczuć się jak w tamtych czasach. Opracowując nowe, odświeżone menu, szef kuchni Marcin Faliszek czerpał pełnymi garściami z bogatych zasobów, jakimi są Kaszuby, ich regionalne produkty i oryginalny kuchenny styl. Wiosennym przebojem z pewnością będzie okoń smażony w ziołach z wędzonymi kaszubskimi ziemniakami, karmelizowaną marchewką i smażoną fasolką szparagową. Entuzjaści dziczyzny z pewnością zwrócą uwagę na boczek z dzika w sosie chlebowym podany ze smażoną sałatą. Inną nowością jest polędwica wołowa z truflą i marynowanymi warzywami. Pysznych nowinek w karcie jest sporo, a każda z pozycji jest przygotowywana w oparciu o produkty od zaufanych dostawców z regionu. Nie zabraknie oczywiście klasyki – lekko pikantnej zupy łososiowej z warzywami i imbirem, wyśmienitego marynowanego śledzia na sałatce z jabłka czy golonki w sosie piwnym z kapustą słodko-kwaśną i ziemniakami.

Wysmakowane dania świetnie komponują się z trunkami, których bogaty wybór to prawdziwa duma restauracji. Dużą popularnością cieszy się oryginalna wódka Gdański Bowke z kaszubskich ziemniaków. O dobór jakościowych win dba z kolei Przemysław Bogdański, sommelier, którego autorska karta win została wyróżniona nagrodą Wine Spectator Award of Excellence 2016. Entuzjaści piwa również będą zachwyceni – złoty trunek do Gdańskiego Bowke dostarcza bowiem ceniony rzemieślniczy browar. Nowe menu uzupełniają wiosenne nalewki domowej roboty, przygotowywane przy użyciu owoców z pomorskich sadów – cytryn, porzeczek, truskawek, malin i wiśni.

REKLAMA