REKLAMA
Anywhere logo

Anna Nazarowicz

Moc tradycji

2017-05-24
...
Wódka to napój o bardzo długiej tradycji. Jego historia sięga ponad dwóch tysięcy lat. Aż do XVI wieku napoje o wysokiej zawartości alkoholu były traktowane jako lekarstwa, a ich sprzedaż odbywała się jedynie w aptekach. Dziś wódka to coś znacznie więcej i za sprawą swoich walorów smakowych zagościła również w kuchni jako doskonały dodatek do wykwintnych dań.

Stumbras to najstarszy i największy producent mocnych alkoholi na Litwie. To, co zasługuje na szczególną uwagę, to bogactwo oferty.  Bo obok klasycznej, tzw. czystej, znajduje się cała paleta wódek wzbogaconych smakiem owoców, kminku czy też zbóż. Wybitni restauratorzy nie mogli przejść obojętnie obok takiej kopalni smaku i postanowili je wykorzystać w kuchni. Owocem tej współpracy jest cała lista przepisów na wykwintne dania z zastosowaniem niewielkich ilości wybranej wódki Stumbras. Wśród nich coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele słodkości, jak również nieco bardziej wytrawnych smaków. Poniżej przedstawiamy wybrane propozycje.

Tatar z krewetek porcja dla 4 osób:

  • krewetki królewskie oczyszczone, bez ogonków 400 g
  • Stumbras Raspbery 40 ml
  • Natka pietruszki 12 g
  • Białe wino 60 ml
  • Sól pieprz
  • Sambal oelek 12 g

stumbras

Guacamole

  • Awokado dojrzałe 1 sztuka
  • Limonka 1 sztuka
  • Sambal oelek do smaku
  • Cukier
  • Sól
  • Czosnek 2 małe ząbki
  • Oliwa z oliwek

Krewetki marynujemy około godziny w marynacie przygotowanej z podanych składników. Guacamole: miksujemy obrane awokado, sok z limonki, sambal oelek oraz przyprawy wraz z czosnkiem. Dolewamy oliwę, która pozwala nam uzyskać odpowiednią konsystencję. Miksujemy na gładką masę. Krewetki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 do 13 minut. Po ostudzeniu odcedzamy z zalewy i drobno siekamy. Podajemy je z dodatkiem cebuli oraz pikli.

Wariacja na temat ponczowej babeczki (ok. 12 – 16 ciastek)

Ciasto:

  • Mąka pszenna 250 g
  • Drożdże świeże 15 g
  • Cukier 15 g
  • Mleko 4 łyżki
  • Sól 5 g
  • Jajka 3-4 sztuki
  • Masło 100 g
  • Masło 70 g do foremek

Syrop:

  • Cukier 375 g
  • Woda 750 ml
  • Stumbras Centenary 50 ml lub więcej według upodobań

Dekoracja:

  • Likier morelowy
  • Cukier puder
  • Śmietana 36%

Przygotowujemy rozczyn z części cukru i mąki oraz całości mleka i drożdży. Musimy poczekać, by rozczyn zaczął pracować i podwoił swoją objętość. W tym czasie przesiewamy pozostałą mąkę, rozpuszczamy masło, dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki wraz z przestudzonym masłem i już wyrośniętym rozczynem. Wszystko razem zarabiamy ok. 10 minut. Cisto powinno odchodzić od ręki. Ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Foremki należy dokładnie natłuścić. Ciasto, które przygotowujemy, jest bardzo delikatne. Po około godzinie w cieple podwoi swoją objętość. Należy wybić z niego powietrze i wyporcjować do foremek do ok. 2/3 ich wysokości. Foremki z ciastem jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. Trwa to około pół godziny. W międzyczasie szykujemy poncz z wody, alkoholu i cukru. Wodę razem z cukrem gotujemy, a po ostudzeniu dodajemy alkohol. Babeczki pieczemy w temperaturze ok. 180 st. C z termoobiegiem ok. 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek nasączamy je dokładnie syropem. Dekorujemy bitą śmietaną. Pozostałe elementy dekoracji według uznania i fantazji.

Tatar wołowy:

  • Polędwica wołowa 600 g
  • Stumbras Caraway 40 ml
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Cebula pokrojona  w drobną kostkę ok. 100 g
  • Żółtko 4 szt.
  • Woda

stumbras_2

Dekoracje:

  • Pikle warzywne
  • Sadzone jajko przepiórcze
  • Smażony jarmuż

Oczyszczoną dokładnie polędwicę siekamy. Trwa to dość długo, ale warto, bo smak mięsa siekanego jest zupełnie inny niż mielonego przez maszynkę. Doprawiamy mięso przyprawami, dodajemy do niego również wodę i olej. Bardzo dokładnie wyrabiamy. Dekoracyjnie kroimy warzywa, smażymy jajko przepiórcze. Do takiego dania świetnie sprawdzi się kieliszek schłodzonej wódki Stumbras Caraway.

Zachęcamy do samodzielnego przygotowania powyższych propozycji w zaciszu własnej kuchni. To zarówno prosty sposób na oryginalną przystawkę jak również zrobienie dobrego wrażenia na innych. Sukces gwarantowany.

Galeria zdjęć


REKLAMA
REKLAMA