REKLAMA
Anywhere logo

Piwna 47 – oto adres dla smakoszy!

2017-05-31
...
Miłośnicy dobrej kuchni przyprawionej klimatem Starego Gdańska z pewnością będą usatysfakcjonowani. Wśród nowych pozycji w menu restauracji Piwna 47 Food & Wine Bar są pozycje, które od razu budzą ciekawość swoją kompozycją. Będzie wiosennie, orzeźwiająco i niesztampowo!

Marcin Faliszek, szef kuchni Piwna 47 Food & Wine Bar zadbał o to, by każda z nowych propozycji zawierała w sobie nutkę wiosennego zaskoczenia i ekscytacji.

piwna

Prawdziwym przebojem powinna być polędwica wołowa podana z foie gras, pieczonymi ziemniakami, smażoną sałatą i świeżym bobem. Wszystko to w sosie… truskawkowo-pieprzowym! Soczyste kaszubskie truskawki są zresztą jednym z często powtarzających się motywów w wiosennej karcie dań.

- Dodaliśmy do menu świeże, orzeźwiające i pobudzające akcenty, jak przystało na tę porę roku – tłumaczy mistrz. – Stąd obecność owoców i nowalijek, sprowadzanych codziennie z całego regionu, od zaufanych dostawców.

Pstrąg tęczowy, na przykład, podany będzie na risotto z agrestem, zielonym groszkiem i kapustą pak choi. Osoby poszukujące lekkich dań, w sam raz na wiosenny klimat, z pewnością zainteresuje burrata, wyśmienity włoski ser bawoli z bazyliowym dressingiem i truskawkami, podany na sałacie. Uwagę zwraca też kolejny mięsno-owocowy mariaż - chateaubriand na grillowanym arbuzie z frytkami z batata i smażonymi sałatami. Inną ciekawą propozycją dla entuzjastów szlachetnych mięs jest przepyszny królik z batatami w sosie pietruszkowym ze skorzonerą i marchewką, podany z sałatką z kopru włoskiego i sałaty rzymskiej.

W starannie wyselekcjonowanej karcie win znajdziemy najwyższej klasy trunki, które doskonale dopełnią walory smakowe wybranego przez nas dania. Miłośnicy słodkości mogą zaś liczyć na szeroki wybór deserów, przygotowanych z fantazją i w oparciu o najwyższej jakości składniki.

REKLAMA
REKLAMA