REKLAMA
Anywhere logo

Zatrzymaj się u Gdańskiego Bowke

2016-01-13
...
Spacerując wzdłuż gdańskiego Długiego Pobrzeża, warto wstąpić na coś ciepłego do klimatycznej knajpki. Tradycyjna restauracja Gdański Bowke ugości Was specjalnie warzonym piwem i wyśmienitymi daniami z ryb i dziczyzny.

 

bowkeBowke to nasz gdański rzezimieszek, miejscowy awanturnik. W dawnych czasach można go było spotkać nad Motławą, gdzie grasował między przystaniami a ulicznymi tawernami, trochę podchmielony, ale zawsze w wyśmienitym humorze. Nie wszczynał bójek, a raczył przechodniów opowieściami z miasta. Dziś wszystkich zziębniętych spacerowiczów podziwiających gdańskie zabytki, ugości unikatowymi trunkami i regionalną kuchnią w nowoczesnym wydaniu. Rozgośćcie się w ciepłym wnętrzu, po którym rozchodzą się kuszące aromaty. Klimat w środku przypomina stare, portowe knajpki – drewniany entourage, bar, ławy i miękkie obicia nadają miejscu przytulności. Na ścianach możecie oglądać zdjęcia z czasów, gdy Bowke był obecny na Długim Pobrzeżu w Wolnym Mieście Gdańsk.

Za oprawę kulinarną odpowiada Szef Kuchni Marcin Faliszek, który jest mistrzem połączeń tradycyjnej kaszubskiej i pomorskiej kuchni z trendami nowoczesnego, zdrowego gotowania. Co serwuje w tym sezonie? Jesienno-zimowa karta zawiera jak zwykle dania z ryb i dziczyzny, tym razem okraszone sezonowymi specjałami: grzybami, warzywami korzennymi i aromatycznymi przyprawami. Gdański Bowke to też unikatowe miejsce, gdzie napijecie się wykwintnego koniaku Louis XIII de Rémy Martin. Niezmienną popularnością cieszy się też tutejsze piwo, wytwarzane specjalnie na potrzeby restauracji w małej manufakturze. Każdy z trunków znajdzie swoje uzupełnienie w idealnie skomponowanym daniu. Gotowi na podróż do krainy sztuki kulinarnej?

 

fot.: Tomasz Sagan

Galeria zdjęć


REKLAMA
REKLAMA