Anywhere logo

Janusz Mizera

Janusz Mizera, (urodzony w Bytomiu) z zawodu elektronik z zamiłowania kucharz, od przeszło 17 lat związany z gastronomią, twórca konkursów kulinarnych, między innymi stworzył Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Spotkania ze ślimakiem”, którego eliminacje trwały przez 12 miesięcy. Zarządzana przez niego restauracja otrzymała nominajcę w plebiscycie Gazety Wyborczej na Knajpę Roku, oraz wyróżnienie w prestiżowym przewodniku GAULT & MILLAU. Gotuje, maluje, pisze, majsterkuje, tkwi w nim artystyczna dusza, której upust daje w kuchni krojąc, gotując i doprawiając. Najbardziej ulubiona kuchnia – coś z niczego.

„Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz – współautor książki „Sceny kuchenne” - zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię.”

 

Andrzej Saramonowicz

SAŁATKA NIBY GRECKA !!!

2017-05-10
 
...

 

CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (85) PRZEPIS VEGE

SAŁATKA Z SEREM FETA – ALBO Z INNYM SEREM

Składniki:

sałata lub/i kapusta pekińska 1 szt

seler naciowy 1 kawałek

mix sałat (rukola, roszponka, strzępiasta, masłowa, itp.)

czerwona cebula 1 szt

papryka czerwona 1 szt

oliwki czarne bez pestek 20 szt

pomidor 2 szt

ogórek zielony 1 szt

grzanki ile chcecie

anchois 10 filecików

ser feta, lub ser grecki, a może kozi jak lubicie, a może mozzarella – lekko posolona, a do niej świeże liście bazylii,

sos:

Oliwa z oliwek, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, oregano, papryka w proszku,

Przygotowanie:

Rozdrabniamy wszystkie składniki, na większe lub mniejsze, róbcie tak jak lubicie. Sałatę mieszamy z selerem i mixem sałat. Cebulę w wiórki, a oliwki zostawcie w całości. Pomidory w plastry. Jak już wszystko będzie przygotowane, zacznijcie układać w talerzach. Oczywiście w zależności od ilości gości. 

Podanie:

Najpierw do talerza sałata, potem pomidor, cebula, papryka i oliwki, ogórki i grzanki, anchois i na wierzchu ser – starty na tarce z grubymi oczkami lub rozdrobniony rękami. Sosu nie trzeba specjalnie robić, wystarczy skropić oliwą i cytryną. Wyśmienicie zakończy danie natka pietruszki i kilka listków bazylii. Doskonały dodatek do mięsa z grilla, ale o tym już pewnie wiecie.

 

Podziel się swoją opinią.

Dzielenie się opiniami i sugestiami o miejscu dostępna jest dla wszystkich użytkowników posiadających aktywne konto na portalu społecznościowym Facebook.

11640 . 260

NASI AUTORZY

INNE WPISY TEGO AUTORA