Anywhere logo

Janusz Mizera

Janusz Mizera, (urodzony w Bytomiu) z zawodu elektronik z zamiłowania kucharz, od przeszło 17 lat związany z gastronomią, twórca konkursów kulinarnych, między innymi stworzył Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Spotkania ze ślimakiem”, którego eliminacje trwały przez 12 miesięcy. Zarządzana przez niego restauracja otrzymała nominajcę w plebiscycie Gazety Wyborczej na Knajpę Roku, oraz wyróżnienie w prestiżowym przewodniku GAULT & MILLAU. Gotuje, maluje, pisze, majsterkuje, tkwi w nim artystyczna dusza, której upust daje w kuchni krojąc, gotując i doprawiając. Najbardziej ulubiona kuchnia – coś z niczego.

„Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz – współautor książki „Sceny kuchenne” - zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię.”

 

Andrzej Saramonowicz

TAPENADE - KTO JESZCZE NIE LUBI CZARNYCH OLIWEK !!!?

2017-05-11
 
...

CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (86)

TAPENADE Z CZARNYCH OLIWEK

Składniki:

czarne oliwki 300 g

oliwa z oliwek 50 – 100 ml

orzeszki pinii 50 g

anchois 2 fileciki

kapary 50 g

tarty parmezan 50 g

natka pietruszki 2-3 gałązki

czosnek 2 ząbki

sok z cytryny 2 łyżki

pieprz, oregano,

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, powstałą pastę możemy przechowywać w słoiczku nalewając na wierzch oliwę z oliwek.

Podawanie:

Pastę możemy wykorzystywać jako danie nakładając na grzanki solidną porcję, możemy posmarować cienkie kromeczki świeżej bagietki i zapiec w piecu, jako podkład na wszelkiego rodzaju słone wypieki, tarty, pizze czy placki z ciasta francuskiego.

 

Podziel się swoją opinią.

Dzielenie się opiniami i sugestiami o miejscu dostępna jest dla wszystkich użytkowników posiadających aktywne konto na portalu społecznościowym Facebook.

6528 . 108

NASI AUTORZY

INNE WPISY TEGO AUTORA