Anywhere logo

Janusz Mizera

Janusz Mizera, (urodzony w Bytomiu) z zawodu elektronik z zamiłowania kucharz, od przeszło 17 lat związany z gastronomią, twórca konkursów kulinarnych, między innymi stworzył Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Spotkania ze ślimakiem”, którego eliminacje trwały przez 12 miesięcy. Zarządzana przez niego restauracja otrzymała nominajcę w plebiscycie Gazety Wyborczej na Knajpę Roku, oraz wyróżnienie w prestiżowym przewodniku GAULT & MILLAU. Gotuje, maluje, pisze, majsterkuje, tkwi w nim artystyczna dusza, której upust daje w kuchni krojąc, gotując i doprawiając. Najbardziej ulubiona kuchnia – coś z niczego.

„Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz – współautor książki „Sceny kuchenne” - zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię.”

 

Andrzej Saramonowicz

TOSTY Z SEREM LUBIĄ WSZYSCY - CROQUE MONSIEUR !!!

2017-05-16
 
...

CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (91)

CROQUE MONSIEUR CZYLI ZAPIEKANE TOSTY Z SZYNKĄ

to danie jest doskonałym pomysłem, kiedy mamy do wykarmienia dużo ludzi, na przykład śniadanie na drugi dzień po imprezie grillowej, albo na kinderbalu dla dzieciaków – one zresztą uwielbiają tosty ...

Składniki na 10 porcji:

Składniki:

pieczywo tostowe 20 kromek

szynka konserwowa 10 plastrów

ser żółty 20 plastrów

ser żółty tarty 200 g

masło 50 g

papier do pieczenia

Przygotowanie:

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. 10 kromek chleba tostowego smarujemy masłem i układamy je na papierze do pieczenia. Na każdej kromce kładziemy plaster sera, szynkę i znów plaster sera. Na wierzchu rozkładamy kromki chleba tostowego. Wierzch posypujemy tartym serem, ilość zależy od was, ale świetne są jak jest go dużo. Całość zapiekamy w piecu w temperaturze 180 st.C. przez jakieś 10 – 15 minut, tzn. do momentu jak ser na wierzchu zacznie się rumienić.

Podawanie:

Podajemy prosto z pieca gorące,po jednej wielkiej kromce dla każdego, do tego możemy podać mix sałat z oliwą. Możemy podać ketchup albo majonez, albo możecie spreparować własny sos.

Do środka tostów tak naprawdę możecie dać wszystko trzeba pamiętać jednak żeby to nie był pomidor, ogórek czy coś podobnego – unikajmy produktów które mają dużo wody. Ale z wędlinami możecie szaleć – to może być salami, może być rostbef, może być szynka parmeńska – tu wszelka dowolność, albo po prostu sam ser bo tylko on był w lodówce

 

Podziel się swoją opinią.

Dzielenie się opiniami i sugestiami o miejscu dostępna jest dla wszystkich użytkowników posiadających aktywne konto na portalu społecznościowym Facebook.

6534 . 84

NASI AUTORZY

INNE WPISY TEGO AUTORA