Anywhere logo

Janusz Mizera

Janusz Mizera, (urodzony w Bytomiu) z zawodu elektronik z zamiłowania kucharz, od przeszło 17 lat związany z gastronomią, twórca konkursów kulinarnych, między innymi stworzył Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Spotkania ze ślimakiem”, którego eliminacje trwały przez 12 miesięcy. Zarządzana przez niego restauracja otrzymała nominajcę w plebiscycie Gazety Wyborczej na Knajpę Roku, oraz wyróżnienie w prestiżowym przewodniku GAULT & MILLAU. Gotuje, maluje, pisze, majsterkuje, tkwi w nim artystyczna dusza, której upust daje w kuchni krojąc, gotując i doprawiając. Najbardziej ulubiona kuchnia – coś z niczego.

„Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz – współautor książki „Sceny kuchenne” - zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię.”

 

Andrzej Saramonowicz

THE BEST NA UPALNE DNI !!!

2017-05-17
 
...

CODZIENNIE JEDEN PRZEPIS (92)

TALERZ PRZEKĄSEK

gorący posiłek, to gorący posiłek, można zjeść mały makaron z pesto albo najzwyklejsze w świecie aglio olio – ulubione danie Andrzeja Ballo – naszego the best poety – ale ja zaproponuję dzisiaj nawet na obiad – talerz z przekąskami – wszystko na zimno – w upalne dni warto sięgnąć po wędliny, sery, pomidory i paprykę – zobaczcie sami ...

Składniki na 4 osoby:

bagietka 1 szt

szynka parmeńska 8 plastrów

mortadela bolońska 8 plastrów

salami milanese 8 plastrów

salami picante 8 plastrów

camembert 1 szt

oliwki 100 g

pomidorki cherry 250 g

papryka czerwona 1 szt

oliwa z oliwek 100 ml

balsamico 50 ml

parmezan w płatkach 100 g

suszone pomidory 4 szt (pokroić w paski i dodać do oliwek)

sól, pieprz grubo mielony,

Przygotowanie i podawanie:

Bagietkę pokroić na kawałki i podgrzać w piecu, wystarczy 150 st.C. i kilka minut. Reszta to chyba najprostsza rzecz na świecie, wszystko poukładać na talerzu, wędliny, sery, oliwki i pokrojone suszone pomidory, pomidorki i pokrojoną paprykę. Oliwę i balsamico wylejcie jeden talerz, tak żeby można było w nim maczać bagietkę. Do tego możecie zaserwować i wino białe i czerwone, ale najlepsze będzie wino różowe w którym rozkochani są Francuzi.

 

Podziel się swoją opinią.

Dzielenie się opiniami i sugestiami o miejscu dostępna jest dla wszystkich użytkowników posiadających aktywne konto na portalu społecznościowym Facebook.

6533 . 72

NASI AUTORZY

INNE WPISY TEGO AUTORA