Poniższe proporcje potraktuj jako wskazówki, dzięki którym ustalisz proporcje konkretnych grup produktów w codziennym menu.
Proporcje na talerzu:
- Warzywa i owoce – 39%
- Produkty bogate w węglowodany złożone (pieczywo, ryż, ziemniaki, makaron) – 37%
- Produkty zawierające białka (chude mięso, ryby, jajka, rośliny strączkowe, nienabiałowe źródła białka) – 12%
- Produkty nabiałowe, mleko i zamienniki nabiału – 8%
- Produkty bogate w tłuszcze nienasycone (oleje) – 1%
Pozostałe 3% to produkty, po które powinno sięgać się sporadycznie.
Sięgaj po sezonowe warzywa i owoce. Zjadaj pięć porcji warzyw i owoców (jedna porcja to 80 g) . Jedna porcja to odpowiednik 30 g suszonych owoców lub 80 g roślin strączkowych lub 150 ml soku warzywnego lub owocowego.
Węglowodany wybieraj bogate w błonnik – produkty pełnoziarniste i razowe. Dorośli powinni spożywać około 30 g błonnika dziennie. Pomaga on utrzymywać układ pokarmowy w dobrym zdrowiu, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Białka. Sięgając po białka zwierzęce, wybieraj chude mięso i ryby. Korzystaj też z roślinnych jego źródeł.
Tłuszcz nienasycone. Sięgaj po oliwę i inne oleje roślinne, orzechy, nasiona i tłuste ryby.
Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Sprawdź zapotrzebowanie na wodę TUTAJ (https://anywhere.pl/73617/pij-wiecej-wody/)
*Grupy pokarmowe opracowane przez brytyjskie Ministerstwo Zdrowia w formie poradnika Eatwell Guide.