3 kwietnia 2019 roku, w Teatrze Kamienica w Warszawie, odbyło się niezwykłe spotkanie. Jego bohaterami byli Chris Fletcher, Asistant Master Distiller Jack Daniel’s oraz Stewart Buchanan, Global Brand Ambasador BenRiach, GlenDronach oraz Glenglassaugh – szkockich whisky single malt. Panowie, którzy po raz pierwszy odwiedzili Polskę, zabrali gości spotkania w niezwykłą podróż do świata amerykańskiej i szkockiej whisky.
Chris Fletcher i Stewart Buchanan – na co dzień dzieli ich ocean, a to nie są sprzyjające okoliczności do częstych spotkań. Jednak, kiedy do takiego spotkania dojdzie, rozmawiają ze sobą jak starzy przyjaciele. Co ich łączy? Co sprawia, że znajdują tematy do długich, wypełnionych emocjami dyskusji? To wspólna pasja i zamiłowanie do najszlachetniejszych trunków, tych którymi delektuje się cały świat – szkockiej whisky single malt oraz amerykańskiej whiskey. Swoją pasją i wiedzą podzielili się z gośćmi, którzy odwiedzili Teatr Kamienica.
Chris Fletcher, to obok Jeffa Arnetta, siódmego Master Distillera w historii Destylarni w Lynchburgu, najważniejsza osoba dla whiskey z rodziny Jack Daniel’s. To jemu zawdzięczamy, że proces jej tworzenia przebiega zgodnie z niezmienioną od ponad 150 lat recepturą. Do zawodu, który dzisiaj wykonuje, przygotowywał się już od wczesnej młodości. A wszystko to za sprawą dziadka, Franka Bobo, który był piątym Master Distillerem w Lynchburgu w Tennessee. Poza wiedzą związaną z procesem tworzenia whiskey, Frank wpoił Chrisowi jedną z najważniejszych zasad, którą kierował się w swojej pracy. Doskonała whiskey, jak mawiał, wymaga czasu. Nie można tworzyć jej w pośpiechu. Począwszy od selekcji najlepszych ziaren, przez ręcznie robione i wypalane beczki, powolną filtrację przez trzymetrową warstwę węgla pozyskanego z klonu cukrowego, aż po odpowiednio długie leżakowanie. Chris kontynuuje tę tradycję, ale nie ustaje w poszukiwaniu nowości. Efektem tych poszukiwań jest Jack Daniel’s Tennessee Rye, pierwsza od ponad 150 lat whiskey z Lynchburga, która tworzona jest według nowej receptury i powstaje głównie z żyta. Zboże, które stanowi 70 proc. whiskey, nadaje jej zdecydowany, lekko pikantny smak. Równocześnie Jack Daniel’s Tennessee Rye zachowuje charakterystyczny dla Jacka łagodny charakter i bogaty aromat.
Stewart Buchanan pełni rolę Global Brand Ambasadora marek BenRiach, GlenDronach oraz Glenglassaugh. W swojej pracy koncentruje się na przybliżaniu konsumentom z całego globu świata szkockich whisky – przeprowadza, między innymi, akcje degustacyjne oraz szkolenia, podczas których dzieli się swoją wiedzą na temat marek. Ale jego wkład w ich rozwój znacznie przekracza udział w spotkaniach i degustacjach. W 2004 roku Stewart uczestniczył w reaktywacji destylarni BenRiach. Jak sam mawia, pomalował w niej niemal każdą ścianę, pilnował każdej dokręcanej śruby, poznając równocześnie tajniki produkcji whisky. Wiedza, którą zdobył w ten sposób pozwoliła mu zająć w 2006 roku stanowisko Managera ds. Produkcji. Po sześciu latach Stewart został Ambasadorem trzech doskonałych szkockich whisky. Nadal jednak aktywnie uczestniczy w życiu destylarni – ocenia ich zapasy, selekcjonuje beczki i przygotowuje opisy ich profili aromatyczno-smakowych. Za swoją pracę otrzymał w 2018 roku tytuł Keeper of the Quaich, przyznawany osobom, wnoszącym wybitny wkład w rozwój szkockiej whisky.
Dwie osobowości, dwie różne historie i jedna pasja, wyznaczyły kolejne etapy podróży, w którą udali się goście spotkania. Ale była to również niepowtarzalna okazja do tego, żeby poznać różnice w tworzeniu amerykańskiej oraz szkockiej whisky oraz osobiście ich doświadczyć, delektując się ich wyjątkowym smakiem oraz odkrywając bogactwo ich aromatów. A wszystko to pod okiem ludzi, którzy każdego dnia uczestniczą w ich tworzeniu.