Produkty niskokaloryczne to takie, które zawierają nie więcej niż 40 kcal w 100 g w żywności i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w produktach płynnych. Najmniej kaloryczne są warzywa z dużą zawartością wody jak: ogórek, sałata, pomidor, cukinia, czy seler naciowy. To dlatego pierwszą propozycją „makaronu” niskokalorycznego, jest przygotowanie go z cukini czy marchewki. Wystarczy obieraczka do warzyw lub bardziej profesjonalny spiralizer i mamy precyzyjnie przygotowane tagliatelle czy spaghetti warzywne.
Świetną propozycją jest makaron konjac produkowany z rozpuszczalnego błonnika Glukomannan konnyak. To produkt naturalny i bezglutenowy a dzięki wysokiej zawartości błonnika daje bardzo duże uczucie sytości. Wystarczy go odsączyć, przelać zimną wodą i dodać do sosu.
Nietypową propozycją są wodorosty Wakame. Bogate w składniki mineralne jak: magnez, wapń i żelazo. Będą komponować się z wybranymi smakami. Są sprężyste i lekko słodkie w smaku.
Jeśli lubisz zapiekany makaron w sosie, wymień go na niskokaloryczny kalafior, który świetnie komponuje się z tymi samymi sosami przygotowywanymi do klasycznego makaronu. Poznawaj nowe kompozycje smakowe.
Zaskakującym jest, że kopytka, gnocchi czy kluski śląskie zawierają około 150 kcal w 100 g produktu, czyli około połowę mniej niż makaron.
Przeczytaj o skrobi opornej w ziemniakach i jej zdolności do przeciwdziałania otyłości TUTAJ (https://czytajsklad.com/ziemniaki-skrobia-oporna/)