Masło klarowane, masło ghee.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Klarowanie polega na usuwaniu z masła białaek i innych substancji stałych, które wytrącają się w podwyższonej temperaturze w postaci białego osadu pozostawiając sam tłuszcz.

Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie.

W 100 g masła znajduje się około 99,5 g – 99,8 g tłuszczu, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 29% i 4,6% wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Pozostałe składniki to białko i cholesterol, woda (0,2 g), składniki mineralne i witaminy: A, D, E, K (rozpuszczalne w tłuszczach.

Dzięki wysokiej temperaturze dymienia masła klarowanego (ok. 250 stopni) można wykorzystywać je do smażenia, pieczenia i gotowania.

Masło klarowane dzięki niskiej zawartości wody ma dłuższy okres trwałości niż masło. Okres przechowywania w temperaturze pokojowej wynosi około 9, a w lodówce nawet 15 miesięcy. Powinno przechowywać się je zamknięte co spowalnia proces utleniania. Masło krystalizuje się w temperaturze pokojowej.

Poznaj przepis na tartę tatin na kruchym spodzie – użyj masła klarowanego do ciasta zamiast zwykłego a będzie jeszcze bardziej kruche. Po przepis TĘDY (https://czytajsklad.com/tarta-tatin/)

Reklama

Kiedyś mężczyźni dyskryminowali kobiety himalaistki | Eliza Kubarska

Eliza Kubarska – reżyserka filmu „Wanda Rutkiewicz. Ostatnia wyprawa” jest dzisiaj naszą gościnią. W rozmowie z naszą redaktorką Alicją Pruszyńska opowie nam o tworzeniu filmu, a także przybliży historię himalaistki, pierwszej kobiety świata i pierwszej osoby z Polski na najwyższych szczytach ziemi.

Każdy może ADOPTOWAĆ! | Justyna Janiszewska

Czy adopcja psiaka ze schroniska i nowego właściciela zawsze musi być jak „perfect match”? Dziś przyjrzymy się pracy schroniska dla zwierząt oraz dowiemy się, jak możemy je wspierać. Naszym gościem jest Justyna Janiszewska ze Schroniska dla Zwierząt “Na Paluchu”.