
To musieli być Włosi. Czekamy na bezmakaronowe makarony!
Drożdże są wykorzystywane w tworzeniu pizzy do tego, by ciasto rosło. Można to zobaczyć w każdym placku, bąbelki, które widzimy to CO2, które drożdże emitują po spożyciu cukru. Swego rodzaju wiatry tylne, jeśli mamy być precyzyjni.
Z uwagi jednak na to, że wiele osób ma poważne uczulenie na drożdże, Włosi musieli znaleźć sposób, by i do nich dotrzeć ze swoim plackiem z dodatkami. W ten sposób, Ernesto Di Maio, który cierpi na tę przypadłość, zamiast jak normalni ludzie zjeść coś innego, postanowił wprowadzić rewolucję do tworzenia pizzy, tym samym sprawiając, że w końcu mógł takową pizzę skonsumować.
– Ten wynalazek ugruntowany jest na głębokiej wiedzy na temat tego co dzieje się w trakcie procesu gotowania – opowiada Di Maio. – Świetnie się bawiliśmy w laboratorium.
Jak szybko pizza bez drożdży wejdzie do Waszego osiedlowego DaGrasso? Cytując pana Sznuka – nie wiemy, ale domyślamy się.
Źródło:https://edition.cnn.com/2022/03/23/world/pizza-dough-rises-without-yeast-study-scn/index.html