Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie kawy czy herbaty bez cukru. Ta słodka, biała substancja potrafi sprawić, że nawet najbardziej cierpki napój, nabiera nowego smaku. Nie od dziś jednak wiadomo, że nadmiar cukru w naszej diecie może być czynnikiem powstawania wielu chorób takich jak próchnica czy choroby układu krążenia. Cukier jest także główną przyczyną pojawienia się nadwagi i otyłości. Nie bez powodu osoby chcące zrzucić nadmiar kilogramów rezygnują często do zera z cukru.
Na rynku dostępnych jest mnóstwo zamienników cukru, które śmiało możemy włączyć do diety. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.
- Stewia
To roślina pochodząca z Ameryki Południowej. W jej liściach i łodygach można znaleźć glikozydy stewiolowe odpowiadające za słodki smak rośliny. Ponadto słodycz ta nie dostarcza do organizmu zbędnych kalorii. Warto mieć na uwadze, że stewia jest słodsza od cukru aż 200, czasem do 300, razy! Dlatego też do posłodzenia napoju zazwyczaj wystarcza niewielka ilość rośliny. W sklepach znaleźć można świeże, suszone i sproszkowane liście stewii, a także tabletki oraz płyny. Pomimo słodyczy, stewia ma lekko gorzkawy posmak, przez co nie każdemu od razu przypadnie do gustu.
- Ksylitol
Wytwarzany jest z kory brzozy i zawiera aż 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Ponadto posiada także prawie 10-cio krotnie niższy indeks glikemiczny, przez co nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do krwiobiegu. Właśnie dzięki temu ksylitol jest produktem odpowiednim dla cukrzyków. Doniesienia z publikacji naukowych mówią o wielu korzyściach zdrowotnych jakie niesie za sobą spożywanie tego produktu. Między innymi przeciwdziała zakwaszaniu organizmu, wspomaga przyswajanie wapnia i magnezu, co pozytywnie wpływa na mineralizację kości. Działa bakteriobójczo i poprawia odporność, a także hamuje łaknienie na słodycze. Ksylitol można śmiało wykorzystać do posłodzenia kawy i herbaty, stosować do wypieków czy przetworów owocowych.
- Miód
Głównym składnikiem miodu jest glukoza i fruktoza, oprócz których w miodzie znajdziemy wiele składników mineralnych, witamin z grupy B oraz białko. To za ich sprawą miód ma właściwości prozdrowotne: łagodzi kaszel, działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i zwiększa wydolność mięśnia sercowego. Musimy jednak mieć na uwadze, że chcąc posłodzić herbatę zalaną wrzątkiem miód straci swoje właściwości, ponieważ jego prozdrowotne działania zanikają w temperaturze powyżej 40°C.
- Syrop klonowy
Pozyskiwany jest z pni klonów poprzez odparowywanie wody. Syrop nie zawiera konserwantów i można go przechowywać aż do 18 miesięcy. Zawiera wapń, magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości polifenoli działa antyoksydacyjnie. Dostarcza mniej kalorii niż zwykły cukier, jednak zawiera spore ilości sacharozy, dlatego też powinien być stosowany okazjonalnie. Osoby będące na diecie bezcukrowej muszą z niego zrezygnować, podobnie jak diabetycy. Syrop klonowy świetnie sprawdzi się jako słodzik do wypieków, polewa do naleśników czy gofrów. Wykorzystywany jest także do drinków czy koktajli. Nierzadko odnajduje się również jako składnik marynat do mięs.
- Syrop daktylowy
Daktyle, prócz swojej naturalnej słodkości, zawierają mnóstwo wartościowych składników odżywczych do których można zaliczyć karoten, witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, żelazo i fosfor. Suszone owoce daktyli można stosować do wypieków ciast. Syrop zaś świetnie sprawdzi się jako słodzik do kawy, polewa do naleśników czy jako dressing do sałatek. Warto pamiętać, że syrop daktylowy, podobnie jak klonowy, powinniśmy stosować okazjonalnie przez wzgląd na jego wysoką kaloryczność.
- Melasa
Powstaje przy produkcji cukru, występuje zazwyczaj w ciemnobrązowej postaci i zawiera ok. 40-50% sacharozy. Do najpopularniejszej odmiany melasy zaliczamy melasę trzcinową i buraczaną. Zawiera wszystkie składniki, których cukier został pozbawiony: żelazo, magnez, potas, wapń, miedź, fosfor, chrom, cynk, witaminy z grupy B. Melasa nie jest jednak polecana dla diabetyków – jej indeks glikemiczny wynosi 70. Sprawdza się jako słodzik do kawy, herbaty a także wypieków.