Domowe sposoby na przygotowanie idealnego drinka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Już niedługo, po okresie długiego siedzenia w domu, będziemy mogli spotkać się ze znajomymi na drinka. Do tego czasu jednak, pozostajemy ze sobą w stałym, wirtualnym kontakcie. A skoro tak, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby naszym e-spotkaniom towarzyszyły efektowne drinki. Okazuje się, że możemy je przygotować, wykorzystując sprzęt, który każdy z nas ma w domu.

Idealny drink to taki, który tworzy harmonijną całość. Oczywiście jego podstawą są składniki, ale równie istotnym jest sposób ich łączenia. Dlatego też, kiedy w domowych warunkach chcemy odtworzyć swoją ulubioną kompozycję, sięgamy do porad barmańskich. A tam znajduje się wiele tajemniczo brzmiących określeń, opisujących techniki oraz wykorzystywany sprzęt. Okazuje się jednak, że za tymi nazwami, kryją się dość proste czynności,
a profesjonalny sprzęt można łatwo zastąpić tym, który każdy z nas znajdzie w domu.

Jaki alkohol wybrać?

Podstawą każdego koktajlu jest doskonały alkohol. Dlatego też decydując się na jego wybór, najlepiej kierować się jakością i smakiem, ponieważ to one nadadzą charakter naszej kompozycji. Poza tym, co dość istotne w obecnej sytuacji, nie będzie on wymagał zbyt wielu dodatków. Idealnie w domowej miksologii, sprawdzi się Finlandia® Vodka. Wyróżnia ją łagodny smak, który zawdzięcza dwóm naturalnym składnikom – fińskiemu jęczmieniowi oraz krystalicznie czystej wodzie, filtrowanej przez polodowcowe moreny. Tworzona w jednym tylko miejscu na świecie – położonej na południu mroźnej Finlandii miejscowości Rajamäki – Finlandia® Vodka doskonale sprawdzi się, np. w połączeniu z tonikiem (Fin Tonic), który idealnie eksponuje krystaliczną czystość oraz łagodny smak wódki. Przygotowanie tego aromatycznego drinka, przynoszącego orzeźwienie podczas zbliżających się ciepłych wieczorów, zajmuje zaledwie kilka chwil.

Fin Tonic

Składniki:

40 ml Finlandia® Vodka

15 ml soku z limonki

Ulubiony tonik

Lód

Sposób miksowania:

Do wysokiej szklanki wsyp lód.

Dodaj wódkę, sok z limonki i uzupełnij tonikiem

Zamieszaj, aby dokładnie połączyć składniki.

 

 

Kilka słów o technikach

Shaking, stirring, building, throwing, muddling, layering, flaming, blending? Większość z nas podda się już na tym etapie, bo wyobraźnia podpowiada, że chociaż rozumiemy znaczenie słów, to mamy podejrzenie, że w odniesieniu do tworzenia drinków, są to skomplikowane techniki, których doskonalenie wymaga zgłębienia tajemnej wiedzy. Oczywiście w przypadku zawodowych barmanów tak jest, bo też każda z technik ma na celu wydobycie z drinka innych walorów. Ale nam zależy przede wszystkim na dobrej zabawie. Dlatego też, warto wiedzieć, że shaking to nic innego jak mieszanie płynnych składników w szejkerze wypełnionym lodem, stirring zaś, to mieszanie łyżką barmańską składników, znajdujących się w szklanicy z lodem, building polega na przygotowywaniu drinka bezpośrednio w szkle, w którym będzie on serwowany, a throwing to przelewanie przygotowanej mieszanki alkoholi z jednej szklanki
do drugiej. Muddling, to ugniatanie owoców i ziół, które następnie wykorzystujemy w koktajlu, layering wymaga precyzji, ponieważ polega na wlewaniu do szklanki składników różnej gęstości, które w efekcie tworzą różnokolorowe warstwy, flaming – ostrożności, bo to technika, która polega na tworzeniu na powierzchni drinka warstwy mocnego alkoholu, który tuż przed podaniem jest podpalany. Blending zaś, to nic innego, jak miksowanie wszystkich składników drinka, które dzięki temu zyskują gładką, gęstą strukturę.

Lód, czyli dusza każdego drinka

Lód, jak mawiają barmani, to dusza każdego koktajlu. Zazwyczaj, w domowych warunkach, wykorzystujemy ten w kostkach, ale okazuje się, że przy odrobinie pomysłowości, możemy przygotować go w niecodziennej formie. Jak to zrobić? Można wykorzystać pusty karton
po mleku. Wystarczy go dokładnie umyć, napełnić wodą i włożyć na kilka godzin
do zamrażalnika. Po wyjęciu i odcięciu jednego z boków, otrzymamy bryłę lodu, a tę możemy dowolnie formować. Możemy stworzyć również atrakcyjne kostki lodu, w których zamrozimy świeże owoce lub skórki cytrusów. W tym przypadku pojemniki na lód wystarczy do połowy napełnić wodą i na godzinę włożyć do zamrażarki. Potem wyjąć je i na zmrożoną powierzchnię, położyć kawałki owoców lub skórki z cytrusów, uzupełnić wodą i ponownie włożyć
do mrożenia. Podobnie można stworzyć kostki lodu w ulubionym smaku – wystarczy wodę wymieszać z sokiem, wlać do pojemnika na lód i zamrozić.

Sprzęt barmański w domowej odsłonie

Kiedy już zdecydujemy się na konkretnego drinka, poznamy technikę jego tworzenia
i przygotujemy lód, nadchodzi czas na jego wykonanie. I w tym momencie może się okazać, że nie mamy w domu potrzebnych akcesoriów. Okazuje się jednak, że każdy profesjonalny sprzęt barmański, można zastąpić przedmiotami, których na co dzień używamy w kuchni. Zamiast szejkera możemy użyć bidonu, słoika lub innego zamykanego pojemnika – ważnym jest, żeby dobrze „leżał” w dłoni i nie wysunął się podczas energicznego potrząsania. Łyżkę
i sitko barmańskie z powodzeniem zastąpimy łyżką stołową oraz małym sitkiem kuchennym, a zamiast szklanicy barmańskiej możemy ponownie użyć bidonu.

Czego możemy nauczyć się od Finów?

Żeby czerpać z życia radość trzeba nauczyć się doceniać drobne przyjemności. Wiedzą o tym Finowie. Surowe warunki, w których przyszło im żyć sprawiły, że odnajdują oni szczęście
w rzeczach pozornie banalnych. Jedną z nich jest czerpanie radości z leniwego spędzania czasu w domu. Uczynili z tego swoją filozofię i nadali określenie kalsarikännit. A o tym, jak bardzo zakorzeniła się ona w ich stylu życia najlepiej świadczy fakt, że z okazji 100 rocznicy niepodległości Finlandii stworzony został ilustrujący ją emotikon. Dzisiaj my również możemy sięgnąć do tej filozofii, cieszyć się każdym dniem i myśleć o nim, że to najważniejszy dzień naszego życia.

#finlandiavodka

#stayhome

 

Żyj niezwyczajnie. Pij odpowiedzialnie. www.pijodpowiedzialnie.pl

Przeczytaj również

Nasze magazyny

Reklama

Reklama

Reklama