Współzałożycielka portalu czytajsklad.com, gdzie przypomina że warto świadomie wybierać produkty spożywcze. Przekonana, że im więcej świadomych nabywców, tym mniej bezwartościowych i szkodliwych produktów. Autorka książki “Czytaj Skład. Gotuj z głową!”
Moderatorka metody Design Thinking.
Zwolenniczka feminatywów.
Boi się motyli, głupoty i ludzi bez poczucia humoru.
Masło klarowane, masło ghee.
Klarowanie polega na usuwaniu z masła białaek i innych substancji stałych, które wytrącają się w podwyższonej temperaturze w postaci białego osadu pozostawiając sam tłuszcz. Sklarowane
Cztery Rośliny, które ukoją nerwy
Nagietek. W kosmetyce stosowany i ceniony za właściwości antybakteryjne i lecznicze. Stosowany jest także w leczeniu z przewlekłego stresu. Nagietek polecany jest w postaci olejku
Niskokaloryczne zamienniki makaronu
Produkty niskokaloryczne to takie, które zawierają nie więcej niż 40 kcal w 100 g w żywności i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml
Na czym polega zrównoważona dieta? – Czytaj Skład!
Poniższe proporcje potraktuj jako wskazówki, dzięki którym ustalisz proporcje konkretnych grup produktów w codziennym menu. Proporcje na talerzu: Warzywa i owoce – 39%
Segregowanie to nie wyrzucanie!
Papier to surowiec, pamiętaj! Żeby uzmysłowić Ci zasadność segregacji, posłużę się przykładami: 59 kg makulatury to uratowane jedno drzewo, 39 butelek PET to jeden nowy
Kofeina – jak wpływa na nasze zdrowie?
Kofeina jest środkiem psychoaktywnym z grupy stymulantów. Kofeina w każdej postaci wpływa na zmniejszenie odczuwania zmęczenia i zwiększa stopień uwagi. Znajduje się nie tylko
Sposoby na lepsze trawienie nie tylko po świętach
Potwierdzoną naukowo skuteczność we wspomaganiu układu pokarmowego mają takie produkty jak imbir, pieprz cayenne, chrzan czy koper. Napoje wspomagające trawienie czy/i odchudzanie warto przygotować
A może by tak zrobić majonez na święta? Świetny domowy przepis!
Może na zbliżające się święta przyrządzisz majonez domowy?! Przygotowanie zajmie Ci jedynie kilka minut. Wypróbuj poniższy przepis. Jeśli decydujesz się na majonez gotowy, wybierz
Słońce daje życie – jak suplementować Witaminę D w okresie jesienno-zimowym?
Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem słońca, ale w sezonie jesienno-zimowym musimy jej dostarczyć przez pożywienie oraz jakościową suplementację. Witamina D występuje w
Świąteczne lody piernikowe
Przygotuj w kilka minut domowe lody piernikowe, unikając zbędnych i szkodliwych substancji dodatkowych takich jak: syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy, guma guar, guma celulozowa, karagen, E476, olej
Olej z pestek dyni
Ma charakterystyczny orzechowy smak i zapach i wyróżnia się ciemnozielonym kolorem. Stosuje się wyłącznie na zimno. Podgrzany traci swoje prozdrowotne właściwości. Świetnie komponuje się jako
Trzy rodzaje aromatów stosowanych w produktach spożywczych
Aromat naturalny to taki, który zawiera naturalne substancje pochodzenia roślinnego (np. olejki eteryczne), zwierzęcego (aromat mleka) lub mikrobiologicznego, otrzymywane przy udziale mikroorganizmów – drożdży,
Purée z dyni
Składniki: 1 mała dynia Hokkaido 1 duży korzeń pietruszki 3 ząbki czosnku sól pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Pokrojoną dynię (dynię Hokkaido
Shot na odporność
Wystarczy szczypta kurkumy, imbiru i cynamonu wymieszane z dwiema łyżkami soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Pij codziennie. O imbirze Korzeń imbiru zawiera mieszaninę
Segregacja kartonów do płynnej żywności. Czy wiesz, że kartony do płynnej żywności podlegają recyklingowi?!
Niewiele ponad połowa Polaków poprawnie segreguje kartony po żywności płynnej. Kartony te podlegają recyklingowi, dlatego należy wrzucać je do żółtego pojemnika, przeznaczonego na metale, tworzywa
Ziemniaki z płatków ziemniaczanych
Płatki ziemniaczane otrzymywane są z suszu z ugotowanego ziemniaka. Susze ziemniaczane są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym i w gastronomii. Zmniejszona zawartość wody obniża aktywność
Jajka – zdrowa żywność czy niezdrowa zachcianka?
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. W
Papryka. Czy wiesz, że papryka zachowuje swoje właściwości nawet po obróbce termicznej?!
Skład papryki: woda (92%), węglowodany (głównie glukoza i fruktoza), błonnik, witamina C, witamina B6, witamina K, potas, kwas foliowy, witamina E, beta-karoten. 100g to tylko
Sorbet mango, czy lody śmietankowe z mango? Czytaj skład, wybieraj świadomie.
Na portalu czytajsklad.com na co dzień udowadniam, że można odżywiać się z dbałością o zdrowie korzystając z gotowych rozwiązań jakimi są produkty czy dania wieloskładnikowe
Churros hiszpański deser najpopularniejszy w mediach społecznościowych
Jednym z najbardziej popularnych deserów prezentowanych na zdjęciach w mediach społecznościowych jest churros. Churros to hiszpański deser, który jest chrupiący z zewnątrz a miękki w
Śmietana termizowana czy pasteryzowana?
Śmietana termizowana produkowana jest ze śmietanki, którą ukwasza się przez dodanie kultur bakterii a następnie poddaje procesowi termizacji. Śmietana termizowana posiada większą odporność na warzenie
Borówka amerykańska – skład i właściwości
Skład: woda (84%), węglowodany, błonnik, witamina C, mangan, witamina K, witamina E, antocyjany, kwercetna i inne składniki bioaktywne. W porównaniu do innych owoców mają niski
Dyrektywa Single-Use Plastics
3 lipca powinna zacząć obowiązywać dyrektywa Single-Use Plastics, realnie projekt do Sejmu trafi jesienią. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej zakłada wycofanie z rynku plastikowych
Roślinne zamienniki jajka. Żywność roślinna
Amerykańska firma Eat Just najbardziej znana z substytutu jajek na bazie fasoli mung o nazwie JUST Egg, cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Jeszcze
Czytaj skład produktów jednorodnych, jednoskładnikowych, naturalnych.
Każdy sok owocowy to produkt zupełnie naturalny – zgodnie z restrykcyjnymi przepisami obowiązującymi w Polsce i UE do soków nie wolno dodawać żadnych dodatków, w
Truskawki, skład, wartości odżywcze, korzyści dla zdrowia
Poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa, najczęściej nazywana jest truskawką. Jej skład to: woda (91%), naturalne cukry, błonnik, witamina C, kwas foliowy, potas, mangan, fitosterole, antocyjany i
Karoteny E160a barwnik syntetyczny lub naturalny
Karoteny z symbolem E160a wystepują także pod nazwami: mieszanina karotenów i beta-karoten. Karoteny to barwnik organiczny syntetyczny lub naturalny, otrzymywany z oleju palmowego, marchwi, alg
Dwutlenek tytanu E171 nie jest bezpiecznym dodatkiem! Zmiana decyzji europejskiego urzędu ds. bezpieczeństwa żywności
Dwutlenek tytanu E171 nie jest bezpiecznym dodatkiem do żywności ze względu na rakotwórcze właściwości, genotoksyczność, negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy, zmiany w jelitowej i układowej
Wybieraj pieczywo z dużą zawartością błonnika
Pieczywo jest bardzom ważnym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Magnez, witaminy i składniki mineralne są lepiej przyswajalne niż
Maślanka truskawkowa na zdrowie? Czytaj skład i sprawdź ilośc cukru
Maślanki, jogurty i kefiry smakowe zawierają zbędne i szkodliwe substancje dodatkowe oraz zbyt duże ilości cukru. Na powyższym przykładzie widać, że zawierają 8 i 10
Lody dla ciebie i twojego dziecka? Zrób je w domu!
Trudno o lody przemysłowe z dobrym składem. Przyglądając się składom produktów spożywczych od lat w tej kategorii niestety niewiele zmienia się na lepsze. Tylko nieliczne
Dlaczego warto jeść szparagi?!
Szparagi są bardzo nisko kaloryczne – 100g szparagów to tylko 20 kcal. Inulina zawarta w szparagach jest probiotykiem, która odżywia bakterie jelitowe i korzystnie wpływa
Sezam na dobry nastrój
Jedzenie sezamu wpływa pozytywnie na nasz nastrój ze względu na zawartość m.in. tryptofanu, żelaza, wapnia, magnezu. Cynk natomiast poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Wykorzystuj
Sprawdź dlaczego należy moczyć orzechy przed ich zjedzeniem i ile czasu to robić?
Orzechy i nasiona zawierają inhibitory, które zabezpieczają roślinę przed zbyt wczesnym kiełkowaniem, a te w naszym organizmie blokują enzymy trawienne, dlatego organizm wchłonie niewielką część
Comfort food Apetyt na jedzenie dający poczucie bezpieczeństwa
Comfort food odnosi się do potraw w tradycyjnym stylu, kojarzonych z dzieciństwem. To takie jedzenie, które wywołuje pozytywne wspomnienia związane z konkretną osobą, czasem czy
Słodziki ze “zdrowej półki”
Najbezbieczniejszymi zamiennikami cukru są maltitol, erytrytol, ksylitol, sorbitol. Substancje te mają niższą słodkość niż sacharoza i posiadają neutralnie słodki smak. Mają dużo niższą wartość energetyczną,
Najzdrowsze kiełki, to kiełki brokuła
Kiełki dla wzrostu i rozwoju koncentrują więcej witamin i składników mineralnych niż dorosłe warzywa. Tydzień po wykiełkowaniu mają najwyższe stężenie i biodostępność składników odżywczych. Podawanie
Pij więcej wody
Najlepszym napojem dla człowieka jest woda Pij wodę małymi porcjami, regularnie przez cały dzień. Spójrz powyżej, ile należy jej wypijać w ciągu dnia. Jaką wodę
Fleksitarianizm dla zdrowia. Na ratunek planecie
Fleksitarianizm zakłada okazjonalne spożywanie mięsa i ryb. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie potrafią zupełnie zrezygnować z jedzenia mięsa lub pierwszy krok do weganizmu.
Wędliny bez konserwantów. Nowoczesne metody przetwarzania żywności. Po co cukier w wędlinie?
W wielu wędlinach znajdują się zbędne i szkodliwe substancje dodatkowe. Na powyższym przykładzie widać, że część substancji została zastosowana jako wypełniacze ze względu na małą