Wrześniowy powrót do szkoły i sezon jesienny to czas, kiedy możemy mieć w zasadzie pewność, że nasze dzieci złapią infekcję. Jak wzmocnić ich odporność, żeby infekcja przebiegła łagodnie i szybko, a może nawet uda się jej uniknąć?
Odpowiednia dieta przez cały rok.
Dla układu odpornościowego ważne są konkretne witaminy, odpowiednie ilości składników mineralnych oraz tłuszczów odpowiedniej jakości. Dieta powinna być bogata w witaminy: A,C,E i D oraz minerały takie jak: selen, cynk oraz żelazo.
Produkty bogate w witaminę A to głównie artykuły pochodzenia zwierzęcego, zawierające retinol m.in.: tran, masło, żółtko, marchew, owoce cytrusowe oraz zielone warzywa, a także:
mleko i produkty mleczarskie, niektóre tłuste ryby, podroby, słodkie ziemniaki, jarmuż, szpinak, dynia, pomidory, czerwona papryka i sałata. Owoce szczególnie bogate w witaminę A to wiśnie, morele, brzoskwinie i śliwki.
Witamina C w największej ilości występuje w natce pietruszki, papryce, brukselce, kalarepie, brokułach, kapuście, kalafiorze, szpinaku oraz owocach: owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce,
truskawkach, kiwi, grejpfrutach, cytrynie, pomarańczach, czerwonej porzeczce.
Witamina E występuje w nasionach i orzechach oraz tłuszczach, które można z nich uzyskać. Wpisz do jadłospisu dziecka nasiona dyni, sezamu, migdały, orzechy włoskie, zarodki pszenicy, olej z pestek winogron i inne oleje z powyższych. Dobrym źródłem witaminy E są też pełnoziarniste produkty zbożowe (makarony, pieczywo), kasze. Znajdziemy ją też w warzywach i owocach, takich jak: botwina, szpinak, szparagi, awokado, jarmuż, marchew, oliwki, jagody, jeżyny i maliny.
Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem słońca, ale w sezonie jesiennym musimy jej dostarczyć przez pożywienie. Witamina D występuje w jajkach, mleku i jego produktach – szczególnie w serach dojrzewających, olejach roślinnych, wątróbce oraz w rybach: w węgorzu, makreli, łososiu, śledziu.
Niestety, w tym przypadku naturalne źródła witaminy D nie zaspokoją w pełni zapotrzebowania organizmu, dlatego warto zastosować suplementację tej witaminy w sezonie jesienno-zimowym.
Selen występuje w orzechach, szczególnie brazylijskich, rybach – głównie tuńczyk i łosoś, drobiu, pszenicy oraz w grzybach i jajach.
Cynk znajduje się w podrobach – szczególnie wątróbce, mięsie, rybach, ostrygach, nabiale, strączkach– szczególnie w fasoli białej, grochu, pełnoziarnistych produktach zbożowych, pestkach dyni i słonecznika, migdałach, gorzkiej czekoladzie, jajkach, kiełkach pszennych, czosnku, cebuli.
Źródła żelaza znajdują się w wątróbce małżach, ostrygach, ośmiornicy, wołowinie, kaszy gryczanej i jaglanej, orzechach oraz w mąkach pełnoziarnistych, kakao, pestkach dyni, jarmużu, brokułach, brukselce, natce pietruszki, strączkowych.
Dzieci nie powinny dojadać między posiłkami właściwymi a ilość cukru powinna być jak najmniejsza – jaka jest dopuszczalna dzienna dawka cukru? – sprawdź TUTAJ.
Wybieraj wyżej wymienione owoce zamiast soków i pamiętaj, że najlepszym napojem dla Ciebie i Twojego dziecka jest woda!
Profilaktyka przez odżywianie jest skuteczna musisz jednak na stałe zadbać o jakościową dietę Twojego dziecka. Pamiętaj, że 60 minut ruchu dziennie to także podstawa dobrego zdrowia, samopoczucia i wyższej odporności.
Za i na odporność – shot na zdrowie dla dorosłych – sprawdź przepis TUTAJ.
Sprawdź dlaczego należy unikać wzmacniaczy smaku, szczególnie w przypadku dzieci. To ważne! Przeczytaj koniecznie TUTAJ.