Wokół diety wegetariańskiej krąży wiele mitów. Niezależnie od opinii specjalistów i sceptyków wegetariańska dieta może być naprawdę zdrowa i dobrze zbilansowana. Wystarczy odpowiednio podejść do niej oraz do kwestii uzupełniania niedoborów. Jednym z bardzo ważnych dla organizmu składników są kwasy omega-3. Znajdują się one między innymi w rybach. Jednak gdy jesteś wegetarianinem albo weganinem, zadajesz sobie pytanie, w jakich wegetariańskich i wegańskich produktach można je znaleźć?
Kwasy omega-3 to grupa trzech wielonienasyconych związków: kwasu alfa-linolenowego (ALA), kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Określa się je mianem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli NNKT, bo tym w zasadzie są dla ludzkiego organizmu. Co ważne nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć ich sam i jedyną drogą jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 działają przede wszystkim przeciwzapalne, a także, co ważne zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób. Udział w diecie jest niezbędny szczególnie w perspektywie profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega-3 są elementem koniecznym dla prawidłowego działania układu nerwowego, zmysłu wzroku, potrzebne są rozwijającemu się płodowi etc.
Nie mamy dobrej wiadomości, bo w przeważającej liczbie produktów roślinnych kwasy omega-3 nie występują. Gdzie znajdują się kwasy omega-3? Przede wszystkim siemię lniane, które jest właśnie źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Powinno się jeść nawet dwie łyżki tych nasion dziennie, aby dostarczyć niezbędne kwasy omega -3. Inne źródła kwasów omega-3 to olej lniany, orzechy włoskie, nasiona konopii, chia, a także olej rzepakowy. Mniejsze ilości odnaleźć można w zielonych liściach warzyw oraz w algach. Stężenie niestety jest zbyt małe, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na nie ludzkiego organizmu. Warto również pamiętać, że niestety w większości produktów bogatych w kwasy omega, stosunek omega-6 do omega-3 jest bardzo nieproporcjonalny. Zazwyczaj jest kilkanaście, albo nawet kilkadziesiąt jednostek więcej kwasów omega-6, co jest niekorzystne, gdyż kwasy omega-3 nie mogą spełniać swojej roli.
Dobrym rozwiązaniem jest sięgniecie po gotowy preparat, który zawiera odpowiednią proporcję. Idealne rozwiązanie to EstroVita – w 100% roślinny suplement diety. Jest to kompozycja czterech olejów: z lnu, z wiesiołka, z ogórecznika i z czarnej porzeczki, która zawiera kwasy omega-6 i omega-3 w doskonałej proporcji tzw. „złotej proporcji” czyli 2:1. Jest to produkt wegański, bez konserwantów, do tego łatwy do przyswojenia przez organizm. Forma płynna pozwala nie tylko na przyjmowanie dawki bezpośrednio z opakowania, ale także na dodawanie preparatu do różnego rodzaju potraw i urozmaicanie posiłków o zdrowe shake, dressingi, czy koktajle. Dzięki dodatkom witamin produkt jest w pełni wartościowy i wystarczy niewiele, bo 5 ml aby zapewnić organizmowi prawidłową dawkę kwasów omega-3 oraz pozostałych składników odżywczych. EstroVita to łyk zdrowia dla każdego niezależnie od diety.