Restauracja ONA, serwujące wyłącznie roślinne danie otrzymała gwiazdkę Michelin. To pierwsze odznaczone tego typu miejsce we Francji.
ONA (Origine Non Animale) znajduje się w okolicach Bordeaux. Powstało w 2016 roku. Droga do sukcesu nie była prosta, szczególnie biorąc pod uwagę pandemię koronawirusa. Kiedy Vellee zwróciła się do banków o pomoc w czasach kryzysu usłyszała, że kuchnia roślinna jest zbyt niepewną inwestycją. Claire Vallée postanowiła spróbować innej formy dofinansowania. Założyła konto na platformie crowdfundingowej i z pomocą społeczeństwa nadal prowadzi interes.
Kiedy zadzwonił telefon z informacją o przyznaniu gwiazdki Vallée była zachwycona. „Poczułam, jakby uderzył mnie nagle pociąg” – mówi. Dzięki wyróżnieniu gwiazdką Michelin, ONA z pewnością ściągnie na siebie dodatkową uwagę.