Cebula – polski superfood

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Superfood czyli superżywność to naturalne produkty, których składniki działają wyjątkowo korzystnie na organizm, prozdrowotnie, a nawet leczniczo. Nie musimy sięgać po egzotyczne produkty określone tym mianem. Zadbajmy o dobrostan  planety i jedzmy produkty regionalne.

Poniżej przeczytasz dlaczego cebulę można zaliczyć to superżywności i warto wprowadzić ją do codziennego menu.

Skład cebuli: woda, węglowodany, błonnik, witamina C, kwas foliowy, witamina B6, potas, antocyjany, kwercetyna, związki siarkowe.

  • fruktany zawarte w cebuli to naturalne prebiotyki, o korzystnym działaniu na mikroflorę jelit
  • zużycie fruktanów przez bakterie probiotyczne przyczynia się do powstawania korzystnych dla zdrowia jelit i obniżających ryzyko nowotworu jelita grubego krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
  • związki siarkowe mogą zmniejszać ryzyko występowania niektórych rodzajów nowotworów, hamować wzrost szkodliwych mikroorganizmów
  • cebula czerwona i żółta zawierają więcej antyoksydanów niż cebule białe
  • gotowanie i smażenie cebuli znacząco zmniejsza siłę antyoksydacyjną oraz zawartość witamin, dlatego warto spożywać cebulę na surowo
  • spożycie surowej cebuli może obniżać poziom cukru we krwi i wspomagać leczenie cukrzycy typu 1 i 2
  • regularne spożycie świeżej cebuli jako element zbilansowanej diety może pomóc zapobiegać utracie gęstości mineralnej kości u kobiet po menopauzie

Przepis na Chutney z czerwonej cebuli, który świetnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, purée, pieczywa czy kanapek:

Reklama

Rodzice chcieli żebym był prawnikiem, nie fryzjerem | Tomasz Schmidt

Rafael Grieger ponownie zawitał na naszą platformę z kolejnym odcinkiem programu #TheCultureOfTotalBeauty.Tym razem jego gościem jest Tomasz Schmidt – właściciel renomowanego salonu fryzjerskiego w Poznaniu. Porozmawiamy o pierwszych krokach w branży, posiadaniu własnego salonu i zespołu. Czy była to łatwa droga?

Dzięki Puppy Jodze pieski znajdują nowe domy | Wioleta Jusiak

W najnowszym odcinku naszego programu mieliśmy przyjemność gościć Weronikę Jusiak – założycielkę studia jogi „4 łapy na macie”, który łączy miłość do zwierząt i pasję do jogi. Rozmawialiśmy o tym, jak joga może pozytywnie wpłynąć na relację między człowiekiem a jego pupilem oraz o niesamowitej filozofii stojącej za projektem.