Superfood czyli superżywność to naturalne produkty, których składniki działają wyjątkowo korzystnie na organizm, prozdrowotnie, a nawet leczniczo. Nie musimy sięgać po egzotyczne produkty określone tym mianem. Zadbajmy o dobrostan planety i jedzmy produkty regionalne.
Poniżej przeczytasz dlaczego cebulę można zaliczyć to superżywności i warto wprowadzić ją do codziennego menu.
Skład cebuli: woda, węglowodany, błonnik, witamina C, kwas foliowy, witamina B6, potas, antocyjany, kwercetyna, związki siarkowe.
- fruktany zawarte w cebuli to naturalne prebiotyki, o korzystnym działaniu na mikroflorę jelit
- zużycie fruktanów przez bakterie probiotyczne przyczynia się do powstawania korzystnych dla zdrowia jelit i obniżających ryzyko nowotworu jelita grubego krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
- związki siarkowe mogą zmniejszać ryzyko występowania niektórych rodzajów nowotworów, hamować wzrost szkodliwych mikroorganizmów
- cebula czerwona i żółta zawierają więcej antyoksydanów niż cebule białe
- gotowanie i smażenie cebuli znacząco zmniejsza siłę antyoksydacyjną oraz zawartość witamin, dlatego warto spożywać cebulę na surowo
- spożycie surowej cebuli może obniżać poziom cukru we krwi i wspomagać leczenie cukrzycy typu 1 i 2
- regularne spożycie świeżej cebuli jako element zbilansowanej diety może pomóc zapobiegać utracie gęstości mineralnej kości u kobiet po menopauzie
Przepis na Chutney z czerwonej cebuli, który świetnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, purée, pieczywa czy kanapek: