Zdarzało Ci się wrócić po pracy do domu, a w Twoim brzuchu rozgrywał się ponaglający Lot Trzmiela Korsakowa? Albo mieć leniwą sobotę i brak chęci na pracochłonny posiłek? Przybywamy z pomocą – oto 5 sposobów na smaczny, szybki i zbilansowany roślinny obiad.
1. Kotlety z kalafiora z pieczonymi ziemniaczkami i szpinakiem
Na początek nastaw piekarnik na 190°C. W międzyczasie pokrój ziemniaki w łódeczki, przypraw według gustu i niezwłocznie wstaw do piekarnika. Teraz czas na klopsiki. Zetrzyj kalafior (3 szklanki, tj. ok. ½ główki) oraz 2 ząbki czosnku, dodaj ½ szklanki mąki z ciecierzycy, łyżkę siemienia lnianego, przyprawy (szczyptę soli i pieprzu, łyżeczka papryki wędzonej), dwie łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie), a następnie odrobinę ciepłej wody. Wszystko razem wymieszaj i poczekaj, aż składniki wchłoną wodę. Następnie usmaż lub upiecz (190°C, 20-25 minut). Obierz i zetrzyj/posiekaj ząbek czosnku. Dodaj odrobinę oleju na patelnię i dorzuć czosnek. Następnie wrzuć świeży lub zamrożony szpinak i poczekaj, aż woda się zredukuje. Dodaj sól i pieprz, a następnie ułóż wszystkie składniki na talerzu.
2. Azjatycka budda bowl
Ugotuj 70 g makaronu sojowego i ½ główki brokułu. Pokrój pół mango i ¼ cukinię w plasterki. Następnie na patelnię z odrobiną oleju wrzuć starty ząbek czosnku i dodaj cukinię. Poczekaj aż zmięknie i zdejmij z patelni. Pokrój niewielki kawałek papryczki chili w drobną kostkę i wrzuć do niewielkiego naczynia. Dodaj czubatą łyżeczkę masła orzechowego, sok z pomarańczy, łyżeczkę sosu sojowego i odrobinę wody. Wymieszaj, aby wszystkie składniki spoiły się w jedną konsystencję. Sięgnij po miskę i połóż najpierw makaron sojowy, następnie udekoruj różyczkami brokułu, cukinią i mango. Posyp sezamem i polej przyrządzonym sosem orzechowym.
3. Ruskie naleśniki
Ugotuj 3 lub 4 ziemniak. Posiekaj cebulę i podsmaż na patelni, do zeszklenia. Rozdrobnij kostkę wędzonego tofu w dłoniach i wrzuć do miski. Ugnieć ziemniaki i dodać do tego tofu i cebulę. Dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki pieprzu i sól według uznania. Następnie odmierz 1,5 szklanki mleka roślinnego i dodać szczyptę sody oczyszczonej i 1 szklankę mąki pszennej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Usmaż naleśniki na patelni. Po lekkim ostygnięciu dodaj do nich farsz i zawiń wedle uznania.
4. Pieczone warzywa z sosem jogurtowo-czosnkowym
Przygotuj 3 marchewki, 3 ziemniaki, 2 papryki i cukinię. Pokrój wszystko w kostkę. Nastaw piekarnik na 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przesyp na nią wszystkie warzywa, następnie dopraw 1 łyżeczką curry, 1 łyżeczką papryki wędzonej, posól i popieprz wedle uznania. Dodaj dwie łyżki oleju i wszystko wymieszaj. Piecz do momentu, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj 5 łyżek ulubionego jogurtu naturalnego (może być kokosowy, owsiany, sojowy) ze szczyptą soli, pieprzu i niewielkim ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę lub startym).
5. Meksykańskie burgery
Nastaw piekarnik na 200°C. Ugotuj 80 g kaszy jaglanej i wrzuć ją do miski. Dodaj puszkę czerwonej fasoli i kukurydzy, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki owsianej lub pszennej, pół szklanki pestek słonecznika, łyżkę płatków drożdżowych, niewielką papryczkę chili, drobno posiekaną czerwoną cebulę, sól, pieprz i pęczek kolendry bądź pietruszki. Wszystko zmiksuj blenderem, uformuj burgery i wstaw do piekarnika na 25 minut. W międzyczasie przekrój bułki i przygotuj ulubione dodatki. Polecamy pikle, sałatę i suszone pomidory. Po wyjęciu kotletów, złóż burgery. Smacznego!
Przepisy na ruskie naleśniki oraz Meksykańskie burgery pochodzą ze strony