PREMIERA NOWYCH POKE BOWLI / ALOHA WIOSNO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hawajska restauracja Raj w Niebie od 6 kwietnia wprowadza nowe menu z poke bowlami. Wiosenne wersje egzotycznych misek to połączenia zróżnicowanych smaków – delikatnych, owocowych, kwaśnych i pikantnych oraz kulinarnych niespodzianek z kuchni japońskiej. W kolorowych miskach różnorodności znajdziemy ryż, owoce morza, ryby, warzywa, mięso, tofu oraz azjatyckie przyprawy i dodatki np. shichimi tōgarashi, mirin, yuzu, śliwkę japońską, a także wasabi. 

Tworząc nowe menu skupiłam się na dodaniu składników, które jeszcze bardziej zróżnicują nasze bowle – jak np. lychee, chipsy nori z ostrą papryką, wasabi, narutomaki czy karambola oraz na takim skomponowaniu misek by dostarczały pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczy, czy energii w postaci węglowodanów, ale również cennego błonnika pokarmowego. Jak wiadomo największe straty witamin i minerałów są podczas gotowania warzyw i owoców, i dochodzą one do ok 80% dlatego używanie surowych warzyw i owoców, w tym tak zróżnicowanych i kolorowych daje pewność, że organizm otrzyma niezbędną dawkę składników – mówi Izabela Kurpiewska, szefowa kuchni Raju w Niebie

Poke Bowle to świeżość, kolory i smak lata zebrane w jednym miejscu, to “lekarstwo na niepogodę”. A czy nie tego potrzebujemy w kraju, w którym przez większą część roku jest chłodno i brakuje słońca? W zimie danie to idealnie sprawdza się jako namiastka lata, a w letnie i ciepłe dni jest po prostu lekkim, świeżym i pysznym posiłkiem. Poke Bowle to też idealne rozwiązanie zarówno na posiłek w domu czy lunch do pracy, dlatego też nie bez powodu poke bowle podbiły już kawał świata!

 

O POKE BOWLACH:

Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej, a składniki typowe są również dla kuchni chińskiej, filipińskiej i portugalskiej. Danie łączy w sobie wpływy wszystkich tych kuchni, które spotkały się na Hawajach za sprawą XIX- i XX-wiecznych zarobkowych wypraw imigrantów. Grupy etniczne, które przebywały na tych rajskich wyspach, popularyzowały swoje ulubione, rodzime dania, co w efekcie stworzyło hybrydę na kształt dzisiejszych bowli. Na początku XX wieku na Hawajach etnicznie dominowali Japończycy (stanowili wówczas ok. 40% populacji!), którzy przybyli na wyspy, aby pracować na plantacjach cukru i ananasów. Wkrótce zaczęli uprawiać na tym terenie ryż, produkować lokalnie sos sojowy oraz rozpowszechnili sashimi czy tofu. Pierwotna hawajska ludność, japońscy imigranci oraz pozostałe grupy imigrantów zamieszkujący wyspę (Filipińczycy, Portugalczycy i in.) uwielbiali surowe ryby, więc połączenie tych wszystkich składników stało się nieodłącznym elementem lokalnej kuchni. Tradycyjne bowle (a zaczęto je przyrządzać na Hawajach w latach 70. XX wieku) składały się z pokrojonego surowego tuńczyka, posiekanych wodorostów i orzechów pekan. Dopiero nieco później do dania dodano ryż, a następnie dressing i inne składniki. Współczesne bowle to fantazyjna wersja tych pierwotnych misek – można w nich znaleźć ryż, orientalne makarony, owoce morza, ryby (surowe lub pieczone), marynowane warzywa, egzotyczne owoce, azjatyckie przyprawy – sos sojowy, teryiaki, czy wasabi oraz ciekawie skomponowane dressingi. 

 

RAJ W NIEBIE

Nowy Świat 21

00-029 Warszawa

 

Działamy na wynos i w dostawie.
Zamówienia przyjmujemy przez:

https://www.knajp.pl/raj-w-niebie | 502 959 996 

Uber Eats | Bolt Food | Wolt | Pyszne.pl

Reklama

Muzeum Sztuki Nowoczesnej to coś więcej niż budynek | Marta Bartkowska

Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie zostało otwarte! Marta Bartkowska – wice dyrektor ds. komunikacji muzeum jest dzisiaj naszą gościnią. W programie #zaObrazem dowiemy się jak wygląda program muzeum, jakie ekspozycje czekają na odwiedzających i co dzieje się obecnie w budynku po jego oficjalnym otwarciu.