Comfort food Apetyt na jedzenie dający poczucie bezpieczeństwa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Comfort food odnosi się do potraw w tradycyjnym stylu, kojarzonych z dzieciństwem. To takie jedzenie, które wywołuje pozytywne wspomnienia związane z konkretną osobą, czasem czy miejscem. To ulubiony obiad u babci czy sorbet owocowy w upalny dzień wakacji w ulubionym kraju. 

Ten termin nie jest nowy. Stosowano go już w 1966 roku. Dzisiaj używany jest przez specjalistów z zakresu psychologii jedzenia, restauratorów i nas konsumentów. To jedzenie, które jest sposobem na pocieszenie, dla pozytywnych doznań w kontrze dla negatywnych doświadczeń i emocji.

Może mieć pejoratywny wydźwięk, jeśli dotyczy zajadania wysokokalorycznych i wysokotłuszczowych produktów z dużą zawartością soli lub cukru. Jeśli natomiast sięgamy po comfort food, świadomie wybierając produkty, które poprawiają nasz nastrój ale zarazem karmią nas i odżywiają to dla mnie idealnie połączenie zaspokajania różnych potrzeb tym samym rozwiązaniem. 

Jedzmy uważnie z przyjemnością i dla przyjemności.

Co gdy poczucie winy odbiera przyjemność jedzenia? Sprawdź TUTAJ

O czekoladzie na zdrowie, którą można jeść codziennie przeczytaj TUTAJ

 

Reklama