Dwutlenek tytanu E171 nie jest bezpiecznym dodatkiem do żywności ze względu na rakotwórcze właściwości, genotoksyczność, negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy, zmiany w jelitowej i układowej odpowiedzi immunologicznej.
Naukowcy przeprowadzając badania na szczurach udowodnili, że dwutlenek tytanu przechodzi przez barierę jelitową i dostaje się do krwiobiegu. W ubiegłym roku Francja po ogłoszeniu przez Francuską Agencję ds. Żywności, Środowiska i Bezpieczeństwa Higieny Pracy (ANSES) szkodliwego wpływu dwutlenku tytanu na zdrowie, zakazała jego stosowania.
Dwutlenek tytanu jest barwnikiem, który pełni także funkcję nabłyszczającą i zmętniającą. Znajdziemy go w gumach do żucia, cukierkach, żelkach, pralinach i innych słodyczach czy wypiekach piekarniczych, białych sosach a także w kosmetykach i produktach farmaceutycznych.
Czytaj skład. Unikaj produktów z E171!
Przeczytaj też o sześciu barwnikach, które mogą odpowiadać za zaburzenia zachowania i nadpobudliwość szczególnie u dzieci – TUTAJ
źródło: https://www.efsa.europa.eu/en