Dwutlenek tytanu E171 nie jest bezpiecznym dodatkiem! Zmiana decyzji europejskiego urzędu ds. bezpieczeństwa żywności

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dwutlenek tytanu E171 nie jest bezpiecznym dodatkiem do żywności ze względu na rakotwórcze właściwości, genotoksyczność, negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy, zmiany w jelitowej i układowej odpowiedzi immunologicznej.
Naukowcy przeprowadzając badania na szczurach udowodnili, że dwutlenek tytanu przechodzi przez barierę jelitową i dostaje się do krwiobiegu. W ubiegłym roku Francja po ogłoszeniu przez Francuską Agencję ds. Żywności, Środowiska i Bezpieczeństwa Higieny Pracy (ANSES) szkodliwego wpływu dwutlenku tytanu na zdrowie, zakazała jego stosowania.

Dwutlenek tytanu jest barwnikiem, który pełni także funkcję nabłyszczającą i zmętniającą. Znajdziemy go w gumach do żucia, cukierkach, żelkach, pralinach i innych słodyczach czy wypiekach piekarniczych, białych sosach a także w kosmetykach i produktach farmaceutycznych.

Czytaj skład. Unikaj produktów z E171!

Przeczytaj też o sześciu barwnikach, które mogą odpowiadać za zaburzenia zachowania i nadpobudliwość szczególnie u dzieci – TUTAJ

źródło: https://www.efsa.europa.eu/en

Reklama

Kiedyś mężczyźni dyskryminowali kobiety himalaistki | Eliza Kubarska

Eliza Kubarska – reżyserka filmu „Wanda Rutkiewicz. Ostatnia wyprawa” jest dzisiaj naszą gościnią. W rozmowie z naszą redaktorką Alicją Pruszyńska opowie nam o tworzeniu filmu, a także przybliży historię himalaistki, pierwszej kobiety świata i pierwszej osoby z Polski na najwyższych szczytach ziemi.

Każdy może ADOPTOWAĆ! | Justyna Janiszewska

Czy adopcja psiaka ze schroniska i nowego właściciela zawsze musi być jak „perfect match”? Dziś przyjrzymy się pracy schroniska dla zwierząt oraz dowiemy się, jak możemy je wspierać. Naszym gościem jest Justyna Janiszewska ze Schroniska dla Zwierząt “Na Paluchu”.