Temperatura coraz częściej przekracza 20 stopni Celsjusza, co oznacza, że lato zbliża się wielkimi krokami. W obliczu około trzydziestostopniowych upałów w 2020 roku, do Polski zawitały szprycery – idealne na orzeźwiający boost energii o każdej porze dnia. Choć w klasycznej wersji występuje wino białe wraz z wodą gazowaną, tak warto urozmaicić sobie ten prosty drink. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na niekonwencjonalne i niskoprocentowe szprycery.
Malinowy ra
½ szkl. świeżych malin
2 listki bazylii
pół limonki
woda bardzo gazowana
½ szklanki białego półwytrawnego (lub półsłodkiego – według gustu) wina
Wrzuć kilka kostek lodu do szklanki. Rozgnieć dokładnie bądź zblenduj maliny z listkami bazylii i dodaj je do naczynia. Wlej wino, dopełnij wodą i wyciśnij sok z limonki. Wszystko energicznie wymieszaj.
Melon z pazurem
¼ bardzo dojrzałego żółtego melona
1 cm korzenia imbiru
¼ cytryny
woda bardzo gazowana
½ szklanki białego półwytrawnego (lub półsłodkiego – według gustu) wina
Zblenduj dokładnie imbir wraz z melonem (bez pestek), dodaj wodę gazowaną i delikatniej blenduj dalej. Wrzuć kilka kostek lodu do szklanki, dodaj melonową miksturę i dopełnij winem. Wyciśnij sok z cytryny i energicznie wszystko wymieszaj.
Gruszka i spółka
1 niewielka, bardzo dojrzała gruszka
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
woda gazowana
½ szklanki białego półwytrawnego (lub półsłodkiego – według gustu) wina
Zblenduj gruszkę bez skórki i gniazda razem z wodą. Dodaj do kubka z kostkami lodu i dopełnij winem. Wszystko energicznie wymieszaj.
Zmysłowa borówka
garść borówek
2 listki bazylii
kilka kropel soku z limonki
woda gazowana
½ szklanki prosecco
Wrzuć do szklanki owoce i zacznij wyciskać z nich soki. Dodać prosecco i pougniataj chwilę dłużej, aby do alkoholu trafił smak borówek. Napełnij wodę, energicznie wymieszaj i na końcu dodaj kostki lodu, według gustu.
Lekkie modżajto
dwa listki mięty
¼ cytryny
¼ limonki
3 plastry ogórka świeżego
woda bardzo gazowana
½ szklanki białego półwytrawnego wina
Wyciśnij sok z cytrusów i wlej na dno szklanki. Dodaj odrobinę zestu, zarówno z cytryny, jak i limonki oraz wrzuć miętę. Ugnieć wszystko razem, aby wydobyć wszystkie soki. Dolej wino, pougniataj jeszcze 10 sekund, dopełnij wodą i lodem i energicznie wymieszaj. Na koniec wrzuć ogórek.