Szprycery idealne na gorące lato

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Temperatura coraz częściej przekracza 20 stopni Celsjusza, co oznacza, że lato zbliża się wielkimi krokami. W obliczu około trzydziestostopniowych upałów w 2020 roku, do Polski zawitały szprycery – idealne na orzeźwiający boost energii o każdej porze dnia. Choć w klasycznej wersji występuje wino białe wraz z wodą gazowaną, tak warto urozmaicić sobie ten prosty drink. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na niekonwencjonalne i niskoprocentowe szprycery.

Malinowy ra

½ szkl. świeżych malin

2 listki bazylii

pół limonki

woda bardzo gazowana

½ szklanki białego półwytrawnego (lub półsłodkiego – według gustu) wina

Wrzuć kilka kostek lodu do szklanki. Rozgnieć dokładnie bądź zblenduj maliny z listkami bazylii i dodaj je do naczynia. Wlej wino, dopełnij wodą i wyciśnij sok z limonki. Wszystko energicznie wymieszaj. 

Melon z pazurem

¼ bardzo dojrzałego żółtego melona 

1 cm korzenia imbiru

¼ cytryny

woda bardzo gazowana

½ szklanki białego półwytrawnego (lub półsłodkiego – według gustu) wina

Zblenduj dokładnie imbir wraz z melonem (bez pestek), dodaj wodę gazowaną i delikatniej blenduj dalej. Wrzuć kilka kostek lodu do szklanki, dodaj melonową miksturę i dopełnij winem. Wyciśnij sok z cytryny i energicznie wszystko wymieszaj.

Gruszka i spółka

1 niewielka, bardzo dojrzała gruszka

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

woda gazowana

½ szklanki białego półwytrawnego (lub półsłodkiego – według gustu) wina

Zblenduj gruszkę bez skórki i gniazda razem z wodą. Dodaj do kubka z kostkami lodu i dopełnij winem. Wszystko energicznie wymieszaj.

Zmysłowa borówka

garść borówek

2 listki bazylii

kilka kropel soku z limonki

woda gazowana

½ szklanki prosecco

Wrzuć do szklanki owoce i zacznij wyciskać z nich soki. Dodać prosecco i pougniataj chwilę dłużej, aby do alkoholu trafił smak borówek. Napełnij wodę, energicznie wymieszaj i na końcu dodaj kostki lodu, według gustu.

Lekkie modżajto 

dwa listki mięty

¼ cytryny

¼ limonki

3 plastry ogórka świeżego

woda bardzo gazowana

½ szklanki białego półwytrawnego wina

Wyciśnij sok z cytrusów i wlej na dno szklanki. Dodaj odrobinę zestu, zarówno z cytryny, jak i limonki oraz wrzuć miętę. Ugnieć wszystko razem, aby wydobyć wszystkie soki. Dolej wino, pougniataj jeszcze 10 sekund, dopełnij wodą i lodem i energicznie wymieszaj. Na koniec wrzuć ogórek.

Reklama

Muzeum Sztuki Nowoczesnej to coś więcej niż budynek | Marta Bartkowska

Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie zostało otwarte! Marta Bartkowska – wice dyrektor ds. komunikacji muzeum jest dzisiaj naszą gościnią. W programie #zaObrazem dowiemy się jak wygląda program muzeum, jakie ekspozycje czekają na odwiedzających i co dzieje się obecnie w budynku po jego oficjalnym otwarciu.