Ewa Janusz

Z wykształcenia jestem dietetykiem klinicznym oraz technikiem farmaceutycznym. Studia magisterskie ukończyłam w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi z tytułem dietetyk kliniczny. Doświadczenie w pracy z pacjentem zdobywałam pracując w prywatnym gabinecie dietetycznym. Swoją wiedzę poszerzam na wszelkich szkoleniach z dietetyki i suplementacji.

Pasjonuje mnie zdrowy styl życia oraz naturalna pielęgnacja. Wiele lat borykałam się z trądzikiem, dzięki temu narodziła się we mnie pasja do naturalnej pielęgnacji i suplementacji. Wtedy właśnie poznałam dobroczynny wpływ kwasów omega-3 oraz witamin A,D,E,K na stan mojej skóry.

Na co dzień uwielbiam gotować, czytać książki i uprawiać sport. Nie ograniczam się do jednej dyscypliny. Poza bieganiem i jogą ćwiczę również z ciężarami tj. kettlebells, które poprawiają moją wytrzymałość i koordynację.

Przygotuj się na nadejście jesieni!

Odporność to tarcza, która zapewnia organizmowi ochronę przed czynnikami chorobotwórczymi, takimi jak wirusy, grzyby, bakterie czy toksyny. Każdy człowiek posiada wrodzony system immunologiczny, który chroni

Jak ograniczyć cukier w diecie?

Ograniczenie cukru w diecie to jedna z najczęstszych zmian, którą wprowadzamy aby zadbać o swoje zdrowie oraz sylwetkę. Nadmierne spożywanie cukru niesie za sobą szereg

Tłusty Czwartek okiem dietetyka

Tłusty Czwartek dla każdego z nas może się okazać nie lada wyzwaniem. Z każdej strony będą dochodziły nas pokusy, aby spożyć okrągłego, lukrowanego pączka. Jakie

EstroVita na Dzień Babci i Dziadka

Zbliża się Dzień Babci i Dziadka. Jest to doskonała okazja do tego, aby pokazać najbliższym jak bardzo ich kochamy i troszczymy się o ich zdrowie.

Trądzik różowaty a dieta

Trądzik różowaty to choroba zapalna skóry. Charakteryzuje ją widoczny rumień i poszerzone naczynia krwionośne. Na jego pojawienie się ma wpływ nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych oraz

Czy warto mrozić warzywa i owoce?

Świeże owoce i warzywa sezonowe są składnikami diety, które powinny gościć na naszych talerzach codziennie. W okresie zimowym oraz wiosennym, kiedy dostęp do sezonowych produktów

Poznaj właściwości alg

Algi morskie cieszą się ogromną popularnością – niemniej do naszego kraju zawitały stosunkowo późno. Zazwyczaj kojarzone były z zielonymi glonami, które spotykamy podczas wakacyjnych wojaży

Woda kokosowa idealna na upały

Woda kokosowa pochodząca z młodych, zielonych owoców palmy kokosowej staje się coraz to popularniejszym, naturalnym izotonikiem. Zawiera cukry, błonnik, antyoksydanty, witaminy i minerały dzięki czemu

Grillowanie okiem dietetyka

Wakacje w pełni, coraz częściej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Sprzyja to spotkaniom ze znajomymi oraz grillowaniu. Jak w takim razie przyrządzić grilla, aby stanowił

Dlaczego warto suplementować kwasy omega latem?

Kwasy omega-3 to grupa wielonienasyconych związków: kwasu alfa-linolenowego (ALA), kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Dla ludzkiego organizmu są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Dieta dla seniora nie musi być nudna!

Dieta dla seniora to bardzo często dieta łatwostrawna, która wbrew ogólnemu przekonaniu wcale nie musi być monotonna i pozbawiona smaku. Urozmaicenie diety, dobór różnorodnych technik