Skład: woda (84%), węglowodany, błonnik, witamina C, mangan, witamina K, witamina E, antocyjany, kwercetna i inne składniki bioaktywne.
- W porównaniu do innych owoców mają niski indeks glikemiczny (IG 53)
- Polecane są cukrzykom
- Wspierają pracę serca oraz mózgu
- Obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają utlenieniu się cholesterolu
- Opóźniają starzenie się mózgu
- Poprawiają pamięć
- Zapobiegają nowotworom
- Wspomagają pracę oczu
- Wspomagają pracę układu pokarmowego
Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej zostały dokładnie zbadane w wielu eksperymentach i badaniach naukowych. Wniosek jest jeden – warto wprowadzić je do codziennej diety.
Brytyjscy naukowcy w magazynie naukowym „Free Radical Biology and Medicine” opisują wyniki 12. tygodniowgo eksperymentu odnośnie ubytków w pamięci. Już po 3. tygodniach stosowania diety uwzględniającej borówki, zauważyli poprawę pamieci u badanych, która z biegiem czasu była coraz lepsza. Substancje zawarte w owocach poprawiają istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.
Inni naukowcy na łamach “American Journal of Clinical Nutrition” informują o tym, że osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie.
Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody. Są jednak skuteczniejsze w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych.