Borówka amerykańska – skład i właściwości

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skład: woda (84%), węglowodany, błonnik, witamina C, mangan, witamina K, witamina E, antocyjany, kwercetna i inne składniki bioaktywne. 

  • W porównaniu do innych owoców mają niski indeks glikemiczny (IG 53)
  • Polecane są cukrzykom
  • Wspierają pracę serca oraz mózgu
  • Obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają utlenieniu się cholesterolu
  • Opóźniają starzenie się mózgu
  • Poprawiają pamięć
  • Zapobiegają nowotworom 
  • Wspomagają pracę oczu 
  • Wspomagają pracę układu pokarmowego 

Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej zostały dokładnie zbadane w wielu eksperymentach i badaniach naukowych. Wniosek jest jeden – warto wprowadzić je do codziennej diety.

Brytyjscy naukowcy w magazynie naukowym „Free Radical Biology and Medicine” opisują wyniki 12. tygodniowgo eksperymentu odnośnie ubytków w pamięci. Już po 3. tygodniach stosowania diety uwzględniającej borówki, zauważyli poprawę  pamieci u badanych, która z biegiem czasu była coraz lepsza. Substancje zawarte w owocach poprawiają istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.   

Inni naukowcy na łamach “American Journal of Clinical Nutrition” informują o tym, że osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie. 

Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody. Są jednak skuteczniejsze w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. 

Reklama