Kto nigdy nie wpadł na jakże oryginalny pomysły na obiad – ej, a może zamówimy pizzę – niech pierwszy rzuci kamieniem. Co jednak warto podkreślić – nie zawsze ten pomysł musi oznaczać kawał placka z serem i szynką, który zaskakuje właściwie tylko tym, że ktoś to jeszcze podaje. Współczesne pizzerie, a właściwie restauracje z kuchnią włoską, wychodzą naprzeciw coraz bardziej wyrafinowanym polskim podniebieniom.
Wśród nich, na mapie Warszawy wyróżnia się od dłuższego już czasu Bottega Napoli. Jest to jedno z niewielu miejsc, gdzie możemy poznać klasyczną włoską pizzę neapolitańską. Różni się ona ściśle określoną recepturą i wyborem oryginalnych składników. Po pierwsze, do jej pieczenia można używać tylko pomidorów San Marzano z pól wulkanicznych na południe od Wezuwiusza oraz sera fior di latte krów z Kampanii oraz Lazio. Dodatkowo, można używać do niej jedynie mąki typu 00, a grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Każda pizzeria spełniająca te warunki otrzymuje certyfikat Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej.
Bottega Napoli to nie tylko jedna z najlepszych pizzerii w Warszawie, ale także jedna z najbardziej interesujących, jeżeli chodzi o składniki. Pizze podzielone są, zgodnie z zasadami tworzenia pizzy neapolitańskiej, na pizze rosse – z sosem pomidorowym oraz bianco – bez niego. Każda tworzona jest ze świeżych, włoskich składników, z których większość możemy kojarzyć, ale są pewne zaskoczenia. Na przykład, kto nie chciałby spróbować mozzarelli z bawolego mleka, plejady włoskich serów, czy pizzy z pistacjami?
Jeśli zatem szukasz wyjątkowego miejsca i jeszcze ciekawszego smaku – spróbuj pizzy z Bottega Napoli. Nie tylko będzie to odmiana od klasycznych pizzowych doświadczeń, ale także doświadczenie kulinarne, które sprawi, że zakochasz się w pizzy neapolitańskiej! Sprawdź lokal przy ul. Oboźnej 9/105 w Warszawie albo w dowozie poprzez aplikacje jedzeniowe albo pod numerem 579 717 937.
https://www.instagram.com/bottega.napoli/
https://www.facebook.com/Bottega.Napoli
https://www.botteganapoli.pl/