Gdyby tak się zastanowić – pasuje do kawy, do curry, do koktajlu, do ozdoby mieszkania, do ciasta, do drożdżówek i z pewnością wielu więcej. Mowa o wspaniałym warzywie zwanym dynią, które oprócz wartości smakowych, nadaje również te zdrowotne. Pomarańczowa kula zawiera w sobie wapń, magnez, selen, potas, cynk, witaminy A, C i E, a także kwas foliowy i niacynę. Delikatny smak sprawia, że znajduje zastosowanie w wielu słodkich wypiekach oraz wytrawnych potrawach, ba! śmiało stwierdzam, że dynię można przemycić do każdego posiłku w trakcie dnia.
Śniadanie
Tym razem w wersji słodkiej. Do przyrządzenia dyniowych pankejków, przygotowujących mentalnie na rozpoczęcie dnia przyda się:
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka pełnoziarnista (może być pszenna lub orkiszowa)
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- dwie krople ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru
Co dalej?
Wymieszaj sok z cytryny z mlekiem i poczekaj przez 5 minut. Dodaj roztopiony olej, dynię, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Połącz wszystkie składniki w masę. Następnie dodaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz wszystkie przyprawy. Poczekaj 5 do 10 minut aż składniki się lepiej zapoznają.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, zmniejsz gaz i wyłóż masę, formułując placki ulubionej wielkości. Poczekaj, aż na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki – to znak, w którym należy je odwrócić i smażyć przez ok. dwie minuty.
Wyłóż dyniowe pankejki na talerz i polej syropem klonowym/miodem, w przypadku chęci na rozpustę totalną polecam również bitą śmietanę.
Obiad – proteinowe, dyniowe curry
Co Ci się przyda?
- dynia
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 niewielkie pomidory
- czerwona papryka
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- cebula oraz ząbek czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 1/3 bulionu warzywnego
- sos sojowy, pieprz, curry
Co dalej?
Posiekaj cebulę i czosnek i wrzuć na rozgrzaną olejem patelnię. Poczekaj chwilę, aż cebula się zeszkli, dodaj starty imbir, curry i sos sojowy. Po 2 minutach dodaj pokrojoną w kostkę dynię, paprykę i soczewicę. Zalej bulionem i poczekaj 5 minut, następnie dodaj powoli mleczko kokosowe i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotuj do momentu aż soczewica będzie miękka i warzywa (nie rozgotowane). Jedz z ryżem, ulubioną kaszą lub zwyczajnie – jak zupę.
Kolacja – osobiście polecam sałatkę z pieczoną dynią
Czego potrzebujesz?
- pieczonej dyni
- koperku
- pestek dyni
- mix sałat/sałatę rzymską/jarmuż
- sok z cytryny
- pół szklanki zielonego groszku
- kilka gałązek brokułu
- soli, pieprzu
- oliwy/ulubionego oleju
- płatków chili
- jogurtu naturalnego
- czosnku
Co dalej?
Zacznij od umycia zieleniny. Jeżeli wybierasz jedną z pierwszych dwóch opcji, to zupełnie wystarczy. W przypadku jarmużu, natomiast warto go wcześniej zblanszować. Następnie pokrój dynię w kostkę i dorzuć wraz z groszkiem i ugotowanym brokułem do sałaty. Czas na sos – nałóż do miski 3 łyżki jogurtu oraz niewielki ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Dorzuć szczyptę soli, pieprzu oraz płatków chili i wymieszaj. Wyłóż składniki na talerz, polej sosem i posyp pestkami dyni.