Dyniowy szał – jadłospis z dynią na cały dzień!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gdyby tak się zastanowić – pasuje do kawy, do curry, do koktajlu, do ozdoby mieszkania, do ciasta, do drożdżówek i z pewnością wielu więcej. Mowa o wspaniałym warzywie zwanym dynią, które oprócz wartości smakowych, nadaje również te zdrowotne. Pomarańczowa kula zawiera w sobie wapń, magnez, selen, potas, cynk, witaminy A, C i E, a także kwas foliowy i niacynę. Delikatny smak sprawia, że znajduje zastosowanie w wielu słodkich wypiekach oraz wytrawnych potrawach, ba! śmiało stwierdzam, że dynię można przemycić do każdego posiłku w trakcie dnia.

Śniadanie

Tym razem w wersji słodkiej. Do przyrządzenia dyniowych pankejków, przygotowujących mentalnie na rozpoczęcie dnia przyda się:

  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka pełnoziarnista (może być pszenna lub orkiszowa)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • dwie krople ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru

Co dalej?

Wymieszaj sok z cytryny z mlekiem i poczekaj przez 5 minut. Dodaj roztopiony olej, dynię, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Połącz wszystkie składniki w masę.  Następnie dodaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz wszystkie przyprawy. Poczekaj 5 do 10 minut aż składniki się lepiej zapoznają.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, zmniejsz gaz i wyłóż masę, formułując placki ulubionej wielkości. Poczekaj, aż na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki – to znak, w którym należy je odwrócić i smażyć przez ok. dwie minuty.

Wyłóż dyniowe pankejki na talerz i polej syropem klonowym/miodem, w przypadku chęci na rozpustę totalną polecam również bitą śmietanę.

Obiad – proteinowe, dyniowe curry

Co Ci się przyda?

  • dynia
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 niewielkie pomidory
  • czerwona papryka
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • cebula oraz ząbek czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1/3 bulionu warzywnego
  • sos sojowy, pieprz, curry

Co dalej?

Posiekaj cebulę i czosnek i wrzuć na rozgrzaną olejem patelnię. Poczekaj chwilę, aż cebula się zeszkli, dodaj starty imbir, curry i sos sojowy. Po 2 minutach dodaj pokrojoną w kostkę dynię, paprykę i soczewicę. Zalej bulionem i poczekaj 5 minut, następnie dodaj powoli mleczko kokosowe i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotuj do momentu aż soczewica będzie miękka i warzywa (nie rozgotowane). Jedz z ryżem, ulubioną kaszą lub zwyczajnie – jak zupę.

Kolacja – osobiście polecam sałatkę z pieczoną dynią

Czego potrzebujesz?

  • pieczonej dyni
  • koperku
  • pestek dyni
  • mix sałat/sałatę rzymską/jarmuż
  • sok z cytryny
  • pół szklanki zielonego groszku
  • kilka gałązek brokułu
  • soli, pieprzu
  • oliwy/ulubionego oleju
  • płatków chili
  • jogurtu naturalnego
  • czosnku

Co dalej?

Zacznij od umycia zieleniny. Jeżeli wybierasz jedną z pierwszych dwóch opcji, to zupełnie wystarczy. W przypadku jarmużu, natomiast warto go wcześniej zblanszować. Następnie pokrój dynię w kostkę i dorzuć wraz z groszkiem i ugotowanym brokułem do sałaty. Czas na sos – nałóż do miski 3 łyżki jogurtu oraz niewielki ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Dorzuć szczyptę soli, pieprzu oraz płatków chili i wymieszaj. Wyłóż składniki na talerz, polej sosem i posyp pestkami dyni.

Reklama

Muzeum Sztuki Nowoczesnej to coś więcej niż budynek | Marta Bartkowska

Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie zostało otwarte! Marta Bartkowska – wice dyrektor ds. komunikacji muzeum jest dzisiaj naszą gościnią. W programie #zaObrazem dowiemy się jak wygląda program muzeum, jakie ekspozycje czekają na odwiedzających i co dzieje się obecnie w budynku po jego oficjalnym otwarciu.