Olej z pestek dyni

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ma charakterystyczny orzechowy smak i zapach i wyróżnia się ciemnozielonym kolorem. Stosuje się wyłącznie na zimno. Podgrzany traci swoje prozdrowotne właściwości. Świetnie komponuje się jako dodatek do zup krem, do tostowego pieczywa, do twarogu, surówek i sałatek. Tworzy zaskakujące połączenie jako dodatek do lodów śmietankowych  i sernika.

 

Ma wiele właściwości zdrowotnych Stosowany jest także w kosmetyce w celu nawilżenia włosów i skóry, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, wspomaga leczenie trądziku, koi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracyjne. Stosowany także na blizny.

 

Zawiera witaminy A, E i D i z grupy B, selen, potas i cynk oraz substancje, takie jak skwalen i fitosterole.

Wspomaga usuwanie substancji toksycznych z przewodu pokarmowego, nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit a to znaczy, że jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego.

 

Olej z pestek dyni należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni C i może być przechowywany około 3 miesiące.

 

Reklama