Słońce daje życie – jak suplementować Witaminę D w okresie jesienno-zimowym?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem słońca, ale w sezonie jesienno-zimowym musimy jej dostarczyć przez pożywienie oraz jakościową suplementację. Witamina D występuje w jajkach, mleku i jego produktach – szczególnie w serach dojrzewających, olejach roślinnych, wątróbce oraz w rybach: w węgorzu, makreli, łososiu, śledziu.

Niestety w sezonie jesienno-zimowym naturalne źródła witaminy D nie zaspokoją w pełni zapotrzebowania organizmu, dlatego należy zastosować suplementację tej witaminy.

Wybierając witaminę D przeczytaj najpierw jej skład. Najbezpieczniejszym wyborem będzie ta w kroplach – w tym przypadku zwróć uwagę czy nie zawiera oleju palmowego. Zazwyczaj to produkt dwuskładnikowy, zawiera jedynie olej roślinny i witaminę D, może dodatkowo zawierać aromat.

Witamina D w tabletkach, kapsułkach czy w formie żelek zazwyczaj zawiera sporo zbędnych czy szkodliwych substancji dodatkowych. Wybieraj jakościowe produkty i pamiętaj, że te zazwyczaj nie są droższe.

Czytaj Skład. Wybieraj świadomie.

 

Reklama

Kiedyś mężczyźni dyskryminowali kobiety himalaistki | Eliza Kubarska

Eliza Kubarska – reżyserka filmu „Wanda Rutkiewicz. Ostatnia wyprawa” jest dzisiaj naszą gościnią. W rozmowie z naszą redaktorką Alicją Pruszyńska opowie nam o tworzeniu filmu, a także przybliży historię himalaistki, pierwszej kobiety świata i pierwszej osoby z Polski na najwyższych szczytach ziemi.

Każdy może ADOPTOWAĆ! | Justyna Janiszewska

Czy adopcja psiaka ze schroniska i nowego właściciela zawsze musi być jak „perfect match”? Dziś przyjrzymy się pracy schroniska dla zwierząt oraz dowiemy się, jak możemy je wspierać. Naszym gościem jest Justyna Janiszewska ze Schroniska dla Zwierząt “Na Paluchu”.