Potwierdzoną naukowo skuteczność we wspomaganiu układu pokarmowego mają takie produkty jak imbir, pieprz cayenne, chrzan czy koper.
Napoje wspomagające trawienie czy/i odchudzanie warto przygotować z rumianku, goryczki, mniszka lekarskiego czy mięty, oczywiście bez dodatku cukru. Zioła te stymulują pracę soków żołądkowych, wspierają także rozkład cholesterolu i tłuszczów.
Jeśli nie lubisz naparów z ziół sięgaj po wodę. Wypicie wody przed jedzeniem przyspiesza pracę układu pokarmowego oraz chroni przed przejedzeniem (wynika z badań przeprowadzonych na Virginia Polytechnic Institute and State University).
Stosuj do potraw imbir, pieprz cayenne, chrzan i koper. Dodawaj ze do zup, potrawek warzywnych czy mięsnych. Twórz własne, nowe przepisy i zestawienia smaków.
Przepis na zupę chrzanową:
- opakowanie żurku
- średni słoik chrzanu tartego
- 200 ml śmietanki
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- por
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Podsmaż por i posiekany czosnek, dodaj trochę wody i pokrojone ziemniaki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodaj żurek, śmietankę, chrzan i przyprawy. Podgrzej całość.
Surówka z czerwonej kapusty ze świeżym imbirem:
- pół czerwonej kapusty
- 3 cm świeżego imbiru
- łyżka miodu
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- sól
- pieprz
Warzywa zetrzyj na tarce elektrycznej, dodaj olej, miód, sól i pieprz.
Przeczytaj o właściwościach imbiru TUTAJ (https://czytajsklad.com/imbir/)
Curry najszybciej – dodaj do niego wspomniany wyżej pieprz cayenne:
Pijesz napar z mięty? Świetnie! Przeczytaj o jej właściwościach TUTAJ (https://anywhere.pl/71460/herbata-mietowa/)
Pij wodę – ile? Sprawdź TUTAJ (https://anywhere.pl/73617/pij-wiecej-wody/)