Sposoby na lepsze trawienie nie tylko po świętach

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Potwierdzoną naukowo skuteczność we wspomaganiu układu pokarmowego mają takie produkty jak imbir, pieprz cayenne, chrzan czy koper.

 

Napoje wspomagające trawienie czy/i odchudzanie warto przygotować z rumianku, goryczki, mniszka lekarskiego czy mięty, oczywiście bez dodatku cukru. Zioła te stymulują pracę soków żołądkowych, wspierają także rozkład cholesterolu i tłuszczów.

Jeśli nie lubisz naparów z ziół sięgaj po wodę. Wypicie wody przed jedzeniem przyspiesza pracę układu pokarmowego oraz chroni przed przejedzeniem (wynika z badań przeprowadzonych na Virginia Polytechnic Institute and State University).

 

Stosuj do potraw imbir, pieprz cayenne, chrzan i koper. Dodawaj ze do zup, potrawek warzywnych czy mięsnych. Twórz własne, nowe przepisy i zestawienia smaków.

 

Przepis na zupę chrzanową:

 

  • opakowanie żurku
  • średni słoik chrzanu tartego
  • 200 ml śmietanki
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • por
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Podsmaż por i posiekany czosnek, dodaj trochę wody i pokrojone ziemniaki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodaj żurek, śmietankę, chrzan i przyprawy. Podgrzej całość.

 

Surówka z czerwonej kapusty ze świeżym imbirem:

  • pół czerwonej kapusty
  • 3 cm świeżego imbiru
  • łyżka miodu
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sól
  • pieprz

Warzywa zetrzyj na tarce elektrycznej, dodaj olej, miód, sól i pieprz.

Przeczytaj o właściwościach imbiru TUTAJ (https://czytajsklad.com/imbir/)

 

Curry najszybciej – dodaj do niego wspomniany wyżej pieprz cayenne:

Pijesz napar z mięty? Świetnie! Przeczytaj o jej właściwościach TUTAJ (https://anywhere.pl/71460/herbata-mietowa/)

Pij wodę – ile? Sprawdź TUTAJ (https://anywhere.pl/73617/pij-wiecej-wody/)

Reklama