Kofeina jest środkiem psychoaktywnym z grupy stymulantów. Kofeina w każdej postaci wpływa na zmniejszenie odczuwania zmęczenia i zwiększa stopień uwagi. Znajduje się nie tylko w ziarnach kawy. Występuje także w ziarnach kakaowca, liściach herbaty (teina), orzechach koli, owocach guarany (guaranina), w liściach ostrokrzewu paragwajskiego (z niego yerba mate – a związek to mateina).
Wobec powyższego kofeinę przyjmujemy także jedząc desery czekoladowe, pijąc popularne napoje gazowane na bazie orzechów koli, napoje energetyczne czy pijąc herbatę.
Jaka jest bezpieczna dzienna dawka kofeiny?
Bezpieczna dzienna dawka kofeiny dla zdrowej dorosłej osoby wynosi około 300 mg. W krajach UE na opakowaniach produktów zawierających powyżej 150 mg kofeiny, musi znajdować się informacja o wysokiej jej zawartości.
Zawartość kofeiny w kawie i herbacie zależy od gatunku, rodzaju, czasu zbioru i sposobu suszenia nasion oraz liści. Jej zawartość w suszu herbaty jest większa niż ziarnach kawy, ale do przygotowanego napoju przechodzi w znacznie mniejszej ilości z powodu mało intensywnego parzenia. Natomiast im dłużej parzymy herbatę, tym zawiera więcej kofeiny. Zawartość kofeiny w kawie jest różna w zależności od gatunku kawowca, sposobu przygotowywania nasion do spożycia oraz przyrządzania napoju. Mocno spiekane ziarna zawieraja mniej kofeiny a Arabica zawiera jej mniej niż Robusta.
Czy wiesz, że kawa nie wypłukuje magnezu?! Sprawdź szczegóły TUTAJ (https://czytajsklad.com/kawa-a-magnez/)
Czy kawa rozpuszczalna jest ok? Przeczytaj TUTAJ (https://czytajsklad.com/o-kawie-rozpuszczalnej/) i TU (https://czytajsklad.com/kawarozpuszczalna/)