Wędliny bez konserwantów. Nowoczesne metody przetwarzania żywności. Po co cukier w wędlinie?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

W wielu wędlinach znajdują się zbędne i szkodliwe substancje dodatkowe. Na powyższym przykładzie widać, że część substancji została zastosowana jako wypełniacze ze względu na małą zawartość mięsa w wędlinie, część dla dodania smaku, skoro mało w niej składnika bazowego. Konserwanty są zbędne jeśli producenci stosują nowoczesne metody przetwarzania żywności. W większości kategorii wędlin znajdziesz godne polecenia.

Wybieraj wędliny bez: wzmacniaczy smaku, karagenu, ekstraktu drożdżowego, tłuszczu palmowego, konserwantów, sztucznych aromatów, stabilizatorów, substancji zageszczających, maltodekstryny.

Dobra wędlina to mięso i przyprawy. Nie obawiaj się dodatku cukru w wędlinie, został dodany dla nadania koloru oraz pełni funkcję konserwującą. 

Czym jest PEF?

Technika pulsacyjnego pola elektryczne (ang. PEF) ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Polega ona na traktowaniu żywności lub surowców stosowanych do jej produkcji impulsami pola elektrycznego. W zależności od zastosowanych parametrów, PEF pozwala wpływać na proces przetwarzania żywności na wiele różnych sposobów. PEF jest przydatnym narzędziem, dzięki któremu można wpływać na zachowanie wartości odżywczej produktu i jego właściwości organoleptyczne. Ponadto ułatwia przeprowadzenie innych, bardziej tradycyjnych procedur takich jak suszenie, ekstrakcja czy zamrażanie.

 

 

Reklama