Najzdrowsze kiełki, to kiełki brokuła

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kiełki dla wzrostu i rozwoju koncentrują więcej witamin i składników mineralnych niż dorosłe warzywa. Tydzień po wykiełkowaniu mają najwyższe stężenie i biodostępność składników odżywczych.

Podawanie kiełków brokuła przez 4 tygodnie u dzieci z autyzmem spowodowało zmniejszenie się objawów choroby. Gdy je odstawiono problem się znowu nasilał.

Brokuły są zdrowe, ale młode kiełki brokułów mogą być jeszcze zdrowsze i zawierają od 10 do 100 razy więcej związków bardzo efektywnych w zwalczaniu raka (sulforafan) niż dojrzałe różyczki.

Uprawiaj kiełki w domu lub kupuj je w sklepie spożywczym.

Jedz je codziennie!

Odkryj ich nowe zastosowanie. Świetnie smakują nie tylko na kanapach czy w sałatkach. Posyp nimi puree ziemniaczane czy z innych warzyw, dodaj do twarogu, szakszuki, jajecznicy, posyp nimi zupe przed podaniem, zwiń z tortillą, dodaj do koktajlu, do sałatki owocowej, zrób z nich pesto, pastę kanapkową, dodaj do sushi, do pasty z ryby wędzonej, do spring rollsów. Twórz i poznawaj nowe smaki. Dla zdrowia.

Reklama