Orzechy i nasiona zawierają inhibitory, które zabezpieczają roślinę przed zbyt wczesnym kiełkowaniem, a te w naszym organizmie blokują enzymy trawienne, dlatego organizm wchłonie niewielką część wartościowych składników z orzechów, nasion i innych składników posiłku jedzonego wraz z orzechami. Namoczenie spowoduje, że organizm przyswoi dużo więcej składników, nawet do 100%
Dodatkowe wartości:
- Łatwiejsze trawienie, nieobciążony układ trawienny – szczególnie trzustka.
- Zneutralizowany kwas fitynowy (hamuący absorbcję minerałów z pożywienia i wypłukujący je z organizmu – szczególnie żelazo, magnez, wapń i cynk.
- Oczyszczenie z zanieczyszczeń.
Orzechy i nasiona najlepiej moczyć przez całą noc.
Minimalny czas moczenia w godzinach:
Orzechy laskowe i nasiona dyni – 10
Orzechy włoskie i migdały – 8
Ziarna słonecznika i sezamu – 5
Orzechy nerkowca i pistacje – 3
Orzechy brazylijskie, makadamia i piniowe – 1