Sprawdź dlaczego należy moczyć orzechy przed ich zjedzeniem i ile czasu to robić?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Orzechy i nasiona zawierają inhibitory, które zabezpieczają roślinę przed zbyt wczesnym kiełkowaniem, a te w naszym organizmie blokują enzymy trawienne, dlatego organizm wchłonie niewielką część wartościowych składników z orzechów, nasion i innych składników posiłku jedzonego wraz z orzechami. Namoczenie spowoduje, że organizm przyswoi dużo więcej składników, nawet do 100%

Dodatkowe wartości:

  1. Łatwiejsze trawienie, nieobciążony układ trawienny – szczególnie trzustka.
  2. Zneutralizowany kwas fitynowy (hamuący absorbcję minerałów z pożywienia i wypłukujący je z organizmu – szczególnie żelazo, magnez, wapń i cynk.
  3. Oczyszczenie z zanieczyszczeń.

Orzechy i nasiona najlepiej moczyć przez całą noc.

Minimalny czas moczenia w godzinach:

Orzechy laskowe i nasiona dyni – 10

Orzechy włoskie i migdały – 8

Ziarna słonecznika i sezamu – 5

Orzechy nerkowca i pistacje – 3

Orzechy brazylijskie, makadamia i piniowe – 1

Reklama