Sezam na dobry nastrój

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jedzenie sezamu wpływa pozytywnie na nasz nastrój ze względu na zawartość m.in. tryptofanu, żelaza, wapnia, magnezu. Cynk natomiast poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.

Wykorzystuj go w kuchni. Dodaj go do zupy przed podaniem, do koktajli, do sałatek, do warzywnych czy mięsnych mielonych, posyp nim kanapki i dodawaj do wytrawnych wypieków jak pieczywo, focaccia czy calzone, do owsianki, do sosów, past kanapkowych, użyj jako panierki do pieczonego camemberta. Wsyp go do młynka i używaj jak przyprawy do wybranych potraw. Tahini wykorzytaj nie tylko do hummusu ale także jako maryntę.

Oczywistymi deserami z wykorzytaniem sezamu są chałwa i sezamki – sprawdź prosty przepis na chałwę domową z czekoladą TUTAJ a na sezamki TU, mniej popularnym jest ucierane ciasto sezamowe – przepis sprawdzisz TUTAJ. Sezam jedz surowy, suszony lub prażony. Spróbuj też oleju sezamowego. Odkrywaj nowe smaki.

Reklama