Dwutlenek tytanu E171 nie jest bezpiecznym dodatkiem! Zmiana decyzji europejskiego urzędu ds. bezpieczeństwa żywności

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dwutlenek tytanu E171 nie jest bezpiecznym dodatkiem do żywności ze względu na rakotwórcze właściwości, genotoksyczność, negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy, zmiany w jelitowej i układowej odpowiedzi immunologicznej.
Naukowcy przeprowadzając badania na szczurach udowodnili, że dwutlenek tytanu przechodzi przez barierę jelitową i dostaje się do krwiobiegu. W ubiegłym roku Francja po ogłoszeniu przez Francuską Agencję ds. Żywności, Środowiska i Bezpieczeństwa Higieny Pracy (ANSES) szkodliwego wpływu dwutlenku tytanu na zdrowie, zakazała jego stosowania.

Dwutlenek tytanu jest barwnikiem, który pełni także funkcję nabłyszczającą i zmętniającą. Znajdziemy go w gumach do żucia, cukierkach, żelkach, pralinach i innych słodyczach czy wypiekach piekarniczych, białych sosach a także w kosmetykach i produktach farmaceutycznych.

Czytaj skład. Unikaj produktów z E171!

Przeczytaj też o sześciu barwnikach, które mogą odpowiadać za zaburzenia zachowania i nadpobudliwość szczególnie u dzieci – TUTAJ

źródło: https://www.efsa.europa.eu/en

Reklama