Śmietana termizowana produkowana jest ze śmietanki, którą ukwasza się przez dodanie kultur bakterii a następnie poddaje procesowi termizacji. Śmietana termizowana posiada większą odporność na warzenie się w gorących potrawach, dlatego dedykowana jest do stosowania jako dodatek do zup i sosów. Często opatrzona na opakowaniu napisem o jej przeznaczeniu. To właśnie w śmietanach termizowanych znajdziemy w składzie zbędne substancje dodatkowe jak: skrobia, guma guar, mączka chleba świętojańskiego czy pektyny.
Śmietany pasteryzowanej także możemy używać do potraw ciepłych, wystarczy, że ją zahartujemy aby uniknąć procesu rozwarstwienia czy zwarzenia.
→ Dodaj trochę ciepłej zupy czy sosu do śmietany, zamieszaj energicznie i przelej całość do potrawy.
Czym jest proces termizacji i pasteryzacji?
Termizacja to ogrzewanie mleka lub jego pochodnych przez co najmniej 15 sekund w temperaturze od 57 °C do 68 °C
Przy procesie pasteryzacji stosuje się temperaturę nie niższą niż 71,7 °C przez 15 sekund.
Czytaj skład zawsze, nawet w przypadku produktów jednorodnych. Wybieraj świadomie.
Sprawdź porównanie śmietan 12% i 18% TUTAJ