Jednym z najbardziej popularnych deserów prezentowanych na zdjęciach w mediach społecznościowych jest churros. Churros to hiszpański deser, który jest chrupiący z zewnątrz a miękki w środku. Od kilku lat popularny na całym świecie i w Polsce dostępny najczęściej podawany z food trucków. Przygotowuje się go z ciasta parzonego i smaży na głębokim oleju. Podawany jest posypany cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem najczęściej w towarzystwie gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Słodka rzecz.
Przepis na churros:
Składniki:
50g masła
2 łyżki cukru
200g mąki pszennej
3 jajka
250ml wody
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier do posypania
Przygotowanie:
Wodę z masłem i cukrem zagotuj, wsyp mąkę i energicznie zamieszaj. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Wyłącz palnik. Wbijaj po kolei jajka i miksuj całość. Na rozgrzany olej wyciskaj ciasto z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Smaż z każdej strony około 2 minuty. Odsącz z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawaj pospane cukrem. Cukier puder wybieraj bez substancji przeciwzbrylających, skrobi, maltodekstryny – porównanie produktów sprawdź TUTAJ